În prezenţa a peste 250 de invitaţi din toată ţara, WineRo a lansat, ieri, în comuna Aliman, vinul Alira. În regiunea de lângă străvechea cetate dacică Sacidava, dintr-o podgorie întinsă pe 80 de hectare, în urma unui proiect lansat în 2006, a luat naştere ceea ce se doreşte a fi continuarea poveştii de succes a vinului realizat la sud de Dunăre de WineRo, Enira. “Dacă numele Enira este cel al unei prinţese trace de origine getică, născută în Dobrogea şi măritată cu un prinţ trac de pe teritoriul Bulgariei de astăzi, Alira este o combinaţie între numele localitaţii unde avem podgoria, Aliman, şi cea în care vom începe, peste două săptămâni, construcţia cramei, Racosa. Dorim să avem acelaşi succes pe piaţă precum am avut cu Enira, deoarece considerăm condiţiile de aici perfecte pentru producerea vinului”, a declarat reprezentantul companiei WineRo, Gabriel Găman. Degustarea mai multor soiuri de vin a fost punctată de momente artistice şi de producerea mustului în mod tradiţional, câteva tinere zdrobind strugurii cu picioarele goale.
DECÂT MULT ŞI PROST, MAI BINE PUŢIN ŞI BUN. WineRo doreşte realizarea în România a unui vin de calitate, care să concureze cu liderul de piaţă din Bulgaria, Enira. “Boabele sunt alese atent, vinul este păstrat în butoaie de stejar, iar materialul săditor este importat din Franţa. Oenologul nostru, care a creat Enira şi Alira, Marc Dworkin, este unul de renume mondial, deci vinul nostru, deşi rezultat doar dintr-o plantaţie de 80 de hectare, va fi unul de calitate”, a mai declarat Gabriel Găman.
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE • Găman a mai adăugat că din cele cinci milioane de euro investite în podgorie, două reprezintă fonduri nerambursabile de la UE. “Iniţial, proiectul era în valoare de patru milioane, din care jumătate bani europeni, dar au mai intervenit cheltuieli pe parcurs, aşa că s-a mai investit un milion de euro”, a precizat Găman.