RETRAGERE Numele lui Victor Alistar, propus de Victor Ponta ministru delegat pentru strategii guvernamentale şi societatea civilă, a atras, în ultimele zile, o serie de discuţii în contradictoriu, din cauza unei presupuse stări de incompatibilitate declarate de Agenţia Naţională de Integritate şi care face obiectul unui proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Pentru a evita eventuale piedici în procesul de învestire a Guvernului, premierul desemnat, Victor Ponta, a anunţat, ieri, că l-a retras pe Victor Alistar din componenţa Guvernului, până la clarificarea de către ÎCCJ a situaţiei acestuia şi că nu propune pe altcineva în locul său. Ponta a adăugat că portofoliul prevăzut pentru Alistar va rămâne ca un departament subordonat premierului. Ponta a spus că a luat această decizie după o discuţie cu Alistar, adăugând că îl aşteaptă pe acesta “cât mai repede” în echipa guvernamentală. La rândul său, Victor Alistar a explicat că Victor Ponta l-a scos din lista miniştrilor pentru că exista un “risc real” ca şeful statului să nu semneze decretul de învestitură al întregului Guvern din cauza comunicatului ANI la adresa sa.
MISIUNE GREA În altă ordine de idei, în cazul în care va primi mandatul, rolul premierului desemnat, Victor Ponta, de a negocia cu cea de-a cincea misiune a FMI în România devine tot mai dificil din cauza instabilităţii pe plan politic, sunt de părere analiştii economici. „Fără îndoială că are o misiune grea, pentru că are nişte scheleţi în dulap, nişte lucruri rămase restante. Primul dintre ele ar fi reîntregirea salariilor, apoi administrarea banului public, situaţia retrocedărilor, înapoierea banilor pentru pensionari, semnarea tratului fiscal. Sunt prea multe probleme care trebuie discutate cu cei de la FMI, într-un timp prea scurt”, a declarat analistul Constantin Rudnitchi. Cu toate acestea, premierul desemnat a precizat că vrea ca Guvernul să poată semna scrisoarea de intenţie convenită cu FMI pe 8 mai, în cadrul primei şedinţe de Guvern şi înainte de plecarea delegaţiei.
PLECĂRI ÎN MASĂ Până la învestirea Guvernului însă, toţi consilierii şi secretarii de stat din aparatul de lucru al premierului demis Mihai-Răzvan Ungureanu dau bir cu fugiţii şi au anunţat că demisionează din funcţie, urmând să elibereze posturile până la instalarea noului Guvern. Referitor la această situaţie, Ponta a afirmat că secretarii de stat şi consilierii din Guvernul demis ar trebui să rămână pentru o predare civilizată a mandatului, iar decizia de a pleca înainte arată o “ranchiună”. De asemenea, Ponta a spus că a trimis la Parlament, în cursul serii de ieri, componenţa Guvernului şi programul de guvernare.
GUVERN OK Referitor la viitorul Guvern condus de social democratul Victor Ponta, Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat că lista membrilor propuşi în Guvernul Ponta este „OK”, adăugând că nu a fost surprins de nicio nominalizare. „Cu siguranţă este un Guvern sau va fi, dacă va fi acceptat, considerabil mai bun decât ultimele guverne pe care le-am avut, fiindcă sunt persoane şi personalităţi cunoscute. Mulţi dintre ei au mai fost miniştri şi se pare că lucrurile se pot duce spre o zonă bună”, a afirmat Iohannis.