Al-Qaida ameninţă Guvernul din Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Al-Qaida ameninţă Guvernul din Liban

Externe 14 Noiembrie 2006 / 00:00 520 accesări

Reţeaua teroristă condusă de Ossama Ben Laden a ameninţat că va răsturna Executivul de la Beirut pentru că este corupt şi susţinut de Occident. Avertismenul a apărut într-un comunicat, descoperit de ziarul panarab "Al-Hayat", cu sediul la Londra. Autenticitatea mesajului nu a putut fi verificată. Publicaţia panarabă nu a precizat cum a intrat în posesia textului şi a titrat în ediţia de ieri că teroriştii sînt deja în Liban şi acţionează pentru distrugerea Guvernului, pentru că primeşte ordine de la administraţia americană. Documentul pare a fi fost redactat într-o tabără de refugiaţi palestinieni din nordul Libanului. Grupările palestiniene au dat asigurări că nu există nici urmă de militanţi al-Qaida în acele tabere. Deşi insurgenţii lui Ben Laden au comis doar foarte rar atacuri în Liban, se crede că mişcarea are simpatizanţi şi printre facţiunile extremiste din taberele de refugiaţi palestinieni. În ultima vreme, ministrul de Interne de la Beirut a avertizat că al-Qaida încearcă să îşi înfiinţeze o celulă şi în Liban.

Noua ameninţare complică şi mai mult climatul de instabilitate din Liban. Ministrul libanez al Mediului, un politician prosirian, şi-a dat demisia, luni, ridicînd astfel la şase numărul membrilor Cabinetului de la Beirut care se retrag din Guvernul pro-occidental. Acesta a ales să îşi prezinte demisia, cu doar cîteva ore înainte ca premierul Fuad Siniora să convoace Cabinetul pentru a discuta proiectul Naţiunilor Unite de creare a unui tribunal special pentru judecarea asasinilor fostului prim-ministru Rafic Hariri. Constituirea acestuia a generat criza politică din Liban. Cinci miniştri membri ai grupărilor Hezbollah şi Amal au demisionat, sîmbătă, după eşecul consultărilor privind formarea Guvernului de uniune naţională. Premierul Siniora nu a acceptat aceste demisii, iar Franţa, prin intermediul ministrului Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, a anunţat că această criză nu va afecta hotărîrea Guvernului libanez de a crea o instanţă care să judece asasinarea lui Rafic Hariri, ce a grăbit retragerea siriană.

Şeful statului, pro-sirianul Emile Lahoud, a refuzat să participe la şedinţa de luni, declarînd că Guvernul şi-a pierdut legitimitatea constituţională şi considerînd reuniunea drept anticonstituţională. Potrivit presei, schimburi dure de replici au avut loc între şeful blocului parlamentar al mişcării Hezbollah, Mohammad Raad şi membrii majorităţii antisiriene ce au acuzat formaţiunea şiită că face jocurile autorităţilor de la Damasc prin încercarea de a sabota constituirea instanţei internaţionale.

Blair cere Siriei şi Iranului să se implice în procesul de pace din Orientul Mijlociu

Premierul britanic a solicitat oficialilor de la Damasc şi Teheran să intervină în eforturile de stopare a violenţelor din Irak şi de instaurare a păcii în Orientul Mijlociu. Acesta a pledat pentru necesitatea iniţierii unei strategii pentru Orientul Mijlociu care să menţioneze clar ajutorul pe care cele două ţări îl pot furniza în regiune, subliniind şi consecinţele asumate în cazul în care acestea se opun eforturilor de pace.

Comentariile au fost făcute în cadrul unui discurs anual pe teme de politică externă, ce demonstrează dorinţa premierului britanic de a colabora cu Siria şi Iranul, iniţiativă respinsă pînă în prezent de preşedintele Bush. Declaraţiile au avut loc şi în aceeaşi zi în care liderul american s-a întîlnit cu membrii unei comisii însărcinate să propună noi strategii pentru războiul din Irak. Colaborarea cu Siria şi Iran în problema irakiană este un demers aprobat de o serie de membri ai acestei comisii, condusă de fostul secretar de Stat James Baker. Premierul Blair, principalul aliat al preşedintelui Bush în Irak, va intra azi în legătură cu membrii Grupului de Studii privind Irakul prin videoconferinţă.

Preşedintele Bush are în vedere o nouă abordare a situaţiei din Irak după ce Partidul Republican a fost înfrînt la alegerile parţiale de săptămîna trecută, pierzînd controlul asupra Congresului, în principal din cauza opoziţiei publice faţă de conflictul din Irak. Cei doi lideri se confruntă cu presiuni sporite privind stabilirea unui calendar pentru retragerea trupelor din Irak din cauza numărului tot mai mare de victime înregistrate în rîndul militarilor. Patru militari britanici au fost ucişi duminică în sudul Irakului. O strategie extinsă la nivelul întregii regiuni presupune şi instaurarea păcii în Liban şi teritoriile palestiniene. Pacea în Orientul Mijlociu reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale ultimelor luni de mandat ale premierului britanic, acesta urmînd să se retragă din funcţie pînă la jumătatea anului 2007.

Taguri articol


12