Perspectiva sumbră a unor atentate comise de rețeaua teroristă al-Qaida în Europa, SUA sau Israel este vehiculată încă din anul 2001, imediat după comiterea sângeroaselor atentate din SUA, care au marcat intrarea omenirii într-un război fără sfârșit împotriva teroriștilor. De această dată, un oficial UE de rang înalt a lansat, vineri, un avertisment însoțit, însă, de o explicație pe cât de halucinantă, pe atât de veridică. ”Reţeaua teroristă al-Qaida ar putea comite atentate în Europa, SUA sau Israel, pentru a demonstra că este mai puternică decât organizaţia teroristă Stat Islamic, care a captat atenţia presei, după o serie de decapitări comise în Irak, Siria şi Algeria”, a declarat Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru Combaterea Terorismului. Oficialul UE a confirmat că militanţi Al-Qaida din Afganistan şi Pakistan s-au mutat în Siria, unde au creat o celulă teroristă, Khorasan, care pregăteşte atentate antioccidentale.
PESTE 3.000 DE EUROPENI ALĂTURI DE SI Numărul europenilor care s-au alăturat combatanţilor din gruparea Stat Islamic în Siria şi în Irak a depășit 3.000, a declarat Gilles de Kerchove, care a avertizat că raidurile aeriene occidentale ar putea creşte riscul unor atacuri în Europa. Oficialul UE a afirmat că numărul de 3.000 îi include pe toţi cei care au trecut prin regiune, inclusiv pe cei care au revenit între timp în ţările de origine şi pe cei care au fost ucişi în zonă. La rândul său, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) estima recent că SI ar dispune de peste 31.000 de combatanţi în Irak şi în Siria, de trei ori mai mulţi decât se credea iniţial. Oficialul european a apreciat că anunţul făcut în iunie de gruparea Stat Islamic cu privire la proclamarea unui califat ar fi avut un rol important în atragerea unui sprijin crescut din Europa. ”Dacă crezi în astfel de lucruri, s-ar putea să vrei să faci parte din ele cât mai repede posibil”, a explicat el.
Oficialul UE a avertizat că raidurile lansate de SUA şi aliaţii occidentali au crescut riscul unor replici violente din partea militanţilor islamişti împotriva unor ţinte europene. Declaraţia intervine în condiţiile în care coaliţia internaţională condusă de SUA a lansat aproape 200 de raiduri aeriene împotriva poziţiilor deţinute de gruparea SI în Irak din august, iar începând de luni au fost vizate şi ţinte ale organizaţiei teroriste în Siria. Ofensiva are loc în contextul în care combatanţii islamişti din SI au preluat, în ultimele luni, controlul asupra unor zone strategice din Irak şi Siria.
IMPLICARE DANEZĂ Danemarca va trimite şapte avioane de luptă F-16 în Irak, pentru a participa la ofensiva împotriva organizaţiei Stat Islamic, a anunţat, vineri, premierul Helle Thorning-Schmidt. Ea a precizat că misiunea va fi limitată la Irak, excluzând participarea la raidurile aeriene din Siria. Participarea Danemarcei la coaliţia internaţională va fi aprobată în perioada următoare de Parlament, iar avioanele F-16 ar putea ajunge în cursul săptămânii viitoare în Irak. Belgia şi Olanda intenţionează, de asemenea, să trimită câte şase avioane F-16 în Irak. Și Turcia s-ar putea alătura coaliției împotriva SI, a anunțat, vineri, președintele Erdogan. Vineri seară, Parlamentul britanic a aprobat moţiunea Guvernului Cameron care prevede efectuarea de raiduri în Irak. Votul oficializează asocierea Marii Britanii la coaliţia militară condusă de SUA împotriva SI. Textul prevede că nu vor fi trimişi militari britanici pe teren. Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a anunţat că şase avioane de vânătoare Tornado vor participa la raiduri aeriene.
RAIDURILE CONTINUĂ Coaliţia condusă de SUA a lansat, vineri, noi raiduri aeriene împotriva poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic în Siria. Franţa şi Marea Britanie au exclus să participe la intervenţia în această ţară, desfăşurată cu participarea statelor arabe din regiune. Raidurile aeriene de vineri au vizat în principal instalaţii petroliere, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Este a doua oară când avioanele coaliţiei conduse de SUA vizează instalaţii petroliere din provincia estică Deir Ezzor. Un obiectiv neidentificat a fost atacat în regiunea Hassaka din nord-estul Siriei. În provincia Deir Ezzor, cel puţin două obiective au fost atacate în cursul nopţii de joi spre vineri, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.
PRIMA FEMEIE-PILOT MILITAR DIN EMIRATELE ARABE A CONDUS RAIDURILE DIN SIRIA O femeie-pilot din Emiratele Arabe Unite (EAU) s-a aflat la conducerea escadrilei care a participat la primele raiduri aeriene lansate de SUA şi aliaţii lor împotriva poziţiilor deţinute de gruparea SI în Siria. Mariam Al-Mansouri, în vârstă de 35 de ani, a fost prima femeie din Emirate care a pilotat un avion de luptă, potrivit presei locale. Instruită să piloteze avioane de luptă F-16, ea a apărat de mai multe ori, la televiziune, dreptul femeilor din Emirate de a-şi desfăşura activitatea în serviciul ţării, inclusiv în armată. Tânăra, care a absolvit în 2007 Khalifa bin Zayed Air Force College, a declarat că a acceptat provocări pentru a-şi îmbunătăţi competenţele şi a se impune în faţa colegilor săi bărbaţi. Misiunea sa în Siria pentru a lansa raiduri asupra poziţiilor deţinute de gruparea SI a avut rapid ecou pe Twitter. Mai multe postări au salutat angajarea sa şi rolul tot mai mare pe care îl au femeile în EAU, o ţară mai degrabă conservatoare. În rarele fotografii în care apare, Mariam al-Mansouri poate fi văzută cu capul acoperit cu vălul tradiţional.
Extremiştii au atacat-o însă pe femeia-pilot şi au lansat ameninţări la adresa ei: ”Nu trebuie uitată înfăţişarea unui criminal. Păstraţi-o în minte până când va fi pedepsită”. Piloţii saudiţi care au participat la raidurile aeriene desfăşurate marţi au fost, la rândul lor, vizaţi de ameninţări cu moartea, pe reţelele sociale, de militanţi ai SI, după publicarea fotografiilor lor în presa locală. Printre piloţi se află şi prinţul Khaled ben Salmane, fiul prinţului moştenitor saudit. În afară de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Iordania şi-au confirmat participarea la raidurile aeriene de marţi, primele desfăşurate de SUA în Siria.