Numărul doi din reţeaua teroristă al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a cerut ”armatelor arabe” să intervină în conflictul din Libia şi să îndepărteze de la putere regimul lui Muammar Gaddafi, astfel încât intervenţia militară occidentală să nu devină o invazie. Într-o înregistrare video ce durezează peste o oră şi a fost publicată pe internet, al-Zawahiri a salutat şi căderea regimului fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak. Al-Zawahiri, de origine egipteană, a fost un opozant vehement al regimului din ţara sa şi a fost închis în legătură cu asasinarea predecesorului lui Mubarak, Anwar Sadat, în anii \'80. El a spus că viitorul Egiptului depinde de impunerea legii islamice şi de distrugerea Israelului. ”Al-Qaida trebuie să fie destul de frustrată în aceste zile”, a declarat un oficial american. ”Apelurile pentru democraţie în Orientul Mijlociu şi nordul Africii nu sunt chiar în armonie cu părerile sale extremiste. Sunt de partea greşită a istoriei şi omenirii, de ani de zile”, a adăugat el. Oficiali americani şi specialişti în terorism au spus recent că revoltele din lumea arabă sunt, în general, un semn al scăderii influenţei al-Qaida şi au subliniat că organizaţia nu a reuşit să obţină susţinere populară semnificativă. Acesta a fost primul mesaj video al lui al-Zawahiri din ultimele 18 luni. Anterior, el a salutat, în mesaje audio, revoltele antiguvernamentale din Tunisia şi Egipt.
Nicolas Sarkozy, Barack Obama şi David Cameron consideră ”imposibil de imaginat ca Libia să aibă viitor cu Gaddafi”, într-o luare de poziţie comună, apărută vineri în patru cotidiane francez, american, britanic şi arab. ”Nu este vorba despre înlăturarea prin forţă a lui Gaddafi. Este de neconceput ca cineva care a vrut să-şi masacreze poporul să joace un rol în viitorul Guvern. Acest lucru ar condamna Libia să fie nu numai un stat paria, dar şi un stat falit”, au afirmat cei trei lideri în ”Le Figaro”, ”The London Times”, ”International Herald Tribune” şi ”Al-Hayat”, estimând că ”orice compromis ce l-ar lăsa pe Gaddafi la putere s-ar traduce prin mai mult haos şi anarhie”. Pentru a accelera plecarea liderului libian, Obama, Cameron şi Sarkozy estimează că ”NATO şi partenerii coaliţiei ar trebui să menţină operaţiunile lor, astfel ca protecţia civililor să fie menţinută şi presiunea asupra regimului să crească. Atunci va putea începe o adevărată tranziţie de la un regim dictatorial spre un proces constituţional deschis tuturor, cu o nouă generaţie de lideri”, au explicat ei. Ministrul francez al Apărării, Gerard Longuet, a recunoscut că dorinţa liderilor american, francez şi britanic de a continua operaţiunea din Libia până la plecarea lui Gaddafi merge dincolo de rezoluţia ONU care autorizează operaţiunea. “Acest lucru iese din rezoluţia 1973, pentru că ea nu abordează viitorul lui Gaddafi”, a recunoscut ministrul. “Probabil, ţări ca Rusia, China sau Brazilia vor tergiversa lucrurile. Dar ce mare ţară poate recunoaşte că un şef de stat îşi poate rezolva problemele trăgând asupra populaţiei?”, s-a întrebat el.
Belgia nu intenţionează să trimită avioane militare suplimentare pentru operaţiunea din Libia, a declarat ministrul Apărării, Pieter De Crem. În prezent, şase avioane belgiene F-16 participă la operaţiune. Secretarul general al NATO a anunţat vineri dimineaţă că Alianţa are nevoie de avioane suplimentare pentru operaţiunea din Libia. Potrivit presei belgiene, el se aştepta ca Italia, Spania şi Olanda să participe la raiduri. Italia şi Spania au anunţat că nu vor participa la raidurile aeriene.
Liderul libian a ieşit, joi, pe străzile din Tripoli, în timp ce coaliţia internaţională efectua raiduri în oraş. Purtând ochelari de culoare închisă, având capul acoperit şi stând în picioare într-o maşină de teren deschisă, Gaddafi a salutat trecătorii, ridicându-şi pumnii. Mai multe vehicule transportând gărzi de corp escortau maşina în care se afla liderul libian. La un moment dat, maşina a încetinit, iar zeci de persoane s-au apropiat pentru a-l aclama pe liderul revoluţiei libiene.