Filiala reţelei teroriste al-Qaida în Yemen, nu şeful reţelei, Ayman al-Zawahiri, se află la originea planului unor atentate antioccidentale care a determinat SUA să declanşeze o vastă alertă de securitate, scrie ziarul „Wall Street Journal” (WSJ) în ediţia de joi. Ziarul, care citează un oficial american sub protecţia anonimatului, scrie că liderul al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), Nasser Al-Whaychi, care se află în Yemen, este cel care a conceput acest proiect de atentate. Al-Zawahiri, numărul 1 al-Qaida şi fostul om de încredere al lui Osama bin Laden, nu a făcut altceva decât să aprobe operaţiunea iniţiată în Yemen, potrivit conversaţiei interceptate de serviciile americane de informaţii dintre liderul reţelei şi cel al filialei acesteia. Dacă va fi confirmat, rolul pasiv al lui al-Zawahiri în acest proiect va întări afirmaţiile preşedintelui american, Barack Obama, care a apreciat miercuri că „nucleul central al-Qaida se îndreaptă spre o înfrângere”. Obama a îndemnat, totodată, la luarea în serios a ameninţărilor extremiste recente împotriva intereselor americane.
RAIDURI CU DRONE 12 presupuşi membri al-Qaida au fost ucişi într-o singură zi în Yemen, odată cu intensificarea atacurilor dronelor americane contra reţelei acuzate că a plănuit atentate antioccidentale de amploare. Ultima serie de trei raiduri a fost lansată joi, când yemeniţii sărbătoreau începutul Eid al-Fitr, sărbătoarea care marchează sfârşitul postului musulman al Ramadanului. Aceste raiduri, două în zona Mukalla şi al treilea la est de capitala Sanaa, ridică la opt numărul atacurilor cu drone lansate de la 28 iulie. Atacurile i-au vizat pe membrii reţelei teroriste şi au ucis în total 36 de persoane, potrivit surselor tribale şi militare, în zonele unde unde se află tabere al-Qaida, respectiv la est de Sanaa şi în sudul şi sud-estul Yemenului. SUA sunt singurele care dispun în regiune de drone, iar autorităţile din Yemen nu au dezminţit niciodată utilizarea acestor aparate contra al-Qaida. Atacurile contra reţelei teroriste intervin în contextul alertei de securitate lansate în urmă cu o săptămână de SUA, ca urmare a ameninţărilor cu atentate teroriste ale al-Qaida şi care au determinat închiderea a circa 20 de ambasade şi consulate americane din ţări din Orientul Mijlociu şi Africa. Yemenul a afirmat, miercuri, că a dejucat un plan al-Qaida de a prelua controlul în oraşe asupra unor instalaţii petroliere şi de a răpi străini. În paralel, Arabia Saudită a anunţat arestarea unor presupuşi membri ai al-Qaida care ar fi fost implicaţi în ameninţările contra ambasadelor occidentale din Orientul Mijlociu.
CONSULAT SUA EVACUAT SUA şi-au evacuat, joi, tot personalul neesenţial de la Consulatul din Lahore, Pakistan, a anunţat Departamentul de Stat american, citând ameninţări specifice în cadrul unei vaste alerte împotriva unor planuri de atentate al-Qaida. De asemenea, cetăţenii americani au fost îndemnaţi să evite orice călătorie care nu este esenţială în Pakistan. Vineri dimineaţă, persoane înarmate au deschis focul asupra unor credincioşi care ieşeau dintr-o moschee sunnită, la periferia capitalei provinciei pakistaneze instabile Balucistan, şi au ucis cel puţin nouă persoane. Atacul, soldat şi cu zece răniţi, a avut loc în faţa moscheei Farooqia, la ieşirea din capitala provincială Quetta, a doua zi după un atentat sinucigaş soldat cu 38 de morţi în acelaşi oraş.