Al-Qaida îşi anunţă sprijinul pentru opoziţia siriană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Al-Qaida îşi anunţă sprijinul pentru opoziţia siriană

Externe 13 Februarie 2012 / 00:00 531 accesări

NEGOCIERI Şeful misiunii de observatori ai Ligii Arabe în Siria, generalul sudanez Mohammed Ahmed Moustapha al-Dabi, şi-a prezentat demisia, a anunţat ieri un reprezentant al organizaţiei panarabe. Motivele acestei demisii, care urma să fie anunţată oficial în timpul reuniunii miniştrilor arabi ai Afacerilor Externe, care a avut loc la Cairo, ieri, nu sunt deocamdată cunoscute. Miniştrii arabi urmau să discute posibilitatea trimiterii unei misiuni comune ONU-Liga Arabă în Siria. Totodată, ieri, liderul organizaţiei teroriste al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi-a exprimat susţinerea pentru mişcarea contestatară a regimului din Siria, într-o înregistrare video postată online pe forumurile jihadiste. În această înregistrare, intitulată „Înainte, lei ai Siriei!”, ce durează opt minute, Ayman al-Zawahiri acuză regimul sirian de crime împotriva propriilor cetăţeni şi îi laudă pe cei care se ridică împotriva Guvernului de la Damasc. Al-Zawahiri îi încurajează însă pe sirieni să nu aibă încredere în guvernele occidentale sau arabe, care ar impune, în opinia lui, un regim fidel Occidentului. Le cere musulmanilor din Turcia, Iordania şi Liban să susţină rebeliunea şi să răstoarne actualul regim, pe care îl califică drept „antiislamic”. Ayman al-Zawahiri i-a urmat lui Osama ben Laden la conducerea al-Qaida după moartea liderului istoric al organizaţiei

CAMPANIE TERORISTĂ De la izbucnirea revoltelor populare în Siria, în martie 2011, peste 7.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit activiştilor. Printre victime, un general de brigadă, doctorul Issa al-Kholi, şef al unui spital militar sirian, absolvent al „universităţilor din România” şi îşi făcuse specializarea la universităţi şi spitale din Paris. Agenţia siriană afirmă că directorul spitalului Hamish din Damasc, generalul de brigadă Issa al-Kholi, era specialist în artrită, iar înainte de a deveni director al spitalului militar Hamish, fusese, în 2004, şef de departament la un alt spital militar, Tishrin. Doctorul a fost ucis sâmbătă de un grup armat teorist, în faţa casei sale. În momentul în care a ieşit din casă, era aşteptat de trei indivizi care l-au împuşcat mortal. Deocamdată, nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru asasinat. Asasinatul se înscrie în campania dusă de grupuri teroriste care îi vizează pe intelectualii sirieni şi pe cadrele medicale şi tehnice, adaugă agenţia siriană de presă. În ultima perioadă, mai multe cadre eficiente, pricepute, specializate au fost asasinate de grupuri armate teroriste: profesorul universitar Anees Sayyiouf, inginerul şi specialistul nuclear Aws Abdul-Kareem Khalil, şeful departamentului de chirurgie toracică de la spitalul naţional din Homs, dr. Hassan Eid, un alt doctor, Mustafa Mohammad Safar, de la spitalul Bisan, un profesor de la Centrul Naţional de Excelenţă de la Homs, un inginer de la rafinăria Homs, un alt inginer de la compania de electricitate din Mhardeh, şeful departamentului de electricitate din Duma şi asistentul său tehnic. Oficiali americani cred că recentele atacuri cu maşini-capcană ce au avut loc la Damasc sunt opera unor militanţi al-Qaida ce vin din Irak.

MĂSURI RECIPROCE Autorităţile siriene au cerut Libiei şi Tunisiei, două ţări ai căror lideri au fost înlăturaţi de la putere în urma unor revolte populare, să-şi închidă ambasadele la Damasc, pe baza principiului reciprocităţii. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) libian, format în urma revoltei care l-a înlăturat pe liderul libian Muammar Kadhafi, a închis ambasada Siriei la Tripoli în octombrie, după ce a recunoscut ca unic interlocutor legitim Consiliul Naţional Sirian, principala coaliţie a opoziţiei. La începutul lui februarie, şi Tunisia a anunţat că a demarat procedurile în vederea expulzării ambasadorului Siriei, după bombardamentele violente din oraşul rebel sirian Homs.

Justiţia elveţiană a constrâns autorităţile de la Berna să restituie trei milioane de euro unui văr al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Hafez Makhlouf, în pofida sancţiunilor adoptate împotriva Siriei, potrivit unui verdict. Tribunalul penal federal din Bellinzone a anulat blocarea a patru conturi ale unui sirian descris în verdict drept un colonel ce conduce unitatea de la Damasc a direcţiei de informaţii generale şi văr al preşedintelui Bashar al-Assad, implicat în reprimarea manifestanţilor angajaţi în contestarea socială din Siria. Numele său nu este precizat, dar figurează alături de funcţia sa pe lista persoanelor fizice sau juridice ale căror averi sunt blocate de Elveţia din cauza represiunii din Siria: Hafez Makhlouf. „În ceea ce priveşte reclamantul, în pofida unui scurt pasaj privind utilizarea influenţei de care dispune datorită postului din serviciile de informaţii siriene, nici un act care poate arăta o eventuală infracţiune prealabilă spălării de bani în Elveţia nu îi este imputat în articolele de presă prezentate la dosar”, se arată în verdictul din 11 ianuarie, dezvăluit abia acum. Judecătorii nu au estimat nici că faptul că reclamantul ar fi implicat în represiune ar fi de natură să pună în pericol valori patrimoniale ce pot face obiectul unor acte de spălare de bani în Elveţia. Hafez Makhlouf, de 40 de ani, este considerat un partizan al liniei dure a liderilor sirieni şi responsabil de represiunea brutală a opozanţilor regimului, în special în oraşul Deraa, la începutul revoltei.



12