Al-Qaida nu a ţinut cont de Luna sacră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ameninţarea persistă

Al-Qaida nu a ţinut cont de Luna sacră

Externe 09 August 2013 / 00:00 349 accesări

Luna sacră a Ramadanului s-a încheiat miercuri seară pentru majoritatea musulmanilor, după 29 de zile de post, de ieri începând sărbătoarea Eid al Fitr, care durează trei zile. Autorităţile din Egipt, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit, EAU, Siria şi Iordania au anunţat oficial că prima zi a sărbătorii Eid al Fitr a fost joi, conform datelor astronomice, în timp ce în alte state, precum Libanul sau Irakul, Ramadanul s-a încheiat pentru suniţi. Anul acesta, Ramadanul a fost extrem de violent pentru ţări ca Egipt, Yemen, Irak, Pakistan şi Afganistan, în timp ce SUA şi Interpolul au dat alerta de terorism, fiind interceptate mesaje ale unor lideri al-Qaida ce vizau organizarea de atentate.

APETIT PENTRU VIOLENŢĂ Fragmentată şi slăbită, al-Qaida rămâne totuşi o ameninţare semnificativă, iar grupurile care îi sunt afiliate continuă să inoveze în ceea ce priveşte ţintele, tacticile şi tehnologia. Potrivit unui raport transmis Consiliului de Securitate de către un grup de experţi ONU, liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a dat dovadă de puţine capacităţi de a unifica grupuri afiliate al-Qaida. Conducerea sa, situată în regiunea frontalieră dintre Afganistan şi Pakistan, continuă să publice declaraţii, dar se dovedeşte puţin capabilă să organizeze operaţiunile în mod centralizat. Cu toate acestea, diminuarea efectivă a capacităţilor şi a atractivităţii al-Qaida nu înseamnă că ameninţarea atacurilor a dispărut. Raportul subliniază că propaganda teroristă pe internet este din ce în ce mai sofisticată şi că recentele atentate de la Boston, Londra şi Paris amintesc de pericolul continuu reprezentat de actele de violenţă teroristă comise de indivizi şi de grupuri mici. În plus, în conflictul din Siria a fost remarcată o prezenţă puternică al-Qaida, provenind din ramura irakiană a mişcării, care atrage sute de recruţi străini. Al-Qaida şi filialele sale sunt mai diversificate şi variate ca înainte şi sunt legate de o ideologie puţin precisă, însă îşi proclamă ataşamentul pentru violenţa teroristă. Raportul recunoaşte că anumite grupuri afiliate al-Qaida au suferit înfrângeri militare, în Mali şi Somalia. Cea mai periculoasă rămâne însă filiala al-Qaida din Peninsula Arabică.

ALERTĂ ÎN VIGOARE Acesta a fost al 14-lea raport al unui grup de experţi însărcinaţi să urmărească aplicarea sancţiunilor internaţionale adoptate de ONU împotriva membrilor al-Qaida şi indivizilor sau entităţilor care o finanţează sau susţin. În scurt timp de la publicarea sa, preşedintele Obama a asigurat că „nucleul central al al-Qaida se îndreaptă spre o înfrângere”, dar a pledat pentru luarea în serios a recentelor ameninţări teroriste împotriva intereselor americane. Vorbind în faţa a 3.000 de puşcaşi marini în baza Camp Pendleton din California, preşedintele Obama le-a adus un omagiu militarilor desfăşuraţi în Afganistan în ultimii 12 ani, pe fondul evenimentelor tragice de la 11 septembrie 2001. „Datorită vouă, ierarhia al-Qaida a primit lovitură după lovitură. Nucleul central al-Qaida din Afganistan şi din Pakistan se apropie de o înfrângere”, a afirmat preşedintele, amintind totodată de încheierea misiunii de luptă a SUA în Afganistan, la sfârşitul lui 2014.

Atacurile violente nu ţin cont de sărbătorile religioase, altădată literă de lege pentru credincioşi. Violenţele riscă să destabilizeze Irakul, unde atentatele cu bombă şi, mai nou, atacurile unor grupuri armate provoacă haos, nu numai victime. La Tikrit, un grup de bărbaţi înarmaţi au atacat reşedinţa unui poliţist, fiind ucise 13 persoane. În Afganistan, o bombă plasată într-un cimitir a omorât 14 persoane, majoritatea femei şi copii, în provincia Nangarhar. Un atentat a omorât gărzile de corp ale şefului Poliţiei din provincia Helmand, în timp ce preşedintele Karzai a făcut un apel la adresa liderilor Taliban să oprească violenţa în timpul sărbătorii Eid al-Fitr. Apelul său a primit un refuz, liderii Taliban susţinând că nu va fi pace până ce trupele străine nu vor părăsi ţara. În ţara vecină, Pakistan, un atentat cu bombă a omorât 37 de persoane şi a rănit peste 50 de persoane care participau la o înmormântare la Quetta.

15 ANI DE LA ATENTATELE DIN KENYA ŞI TANZANIA Preşedintele american Barack Obama a adus un omagiu victimelor atentatelor din 1998 asupra ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania şi a promis că va acţiona pentru a împiedica producerea de alte atacuri de acest fel, pe fondul unor noi ameninţări din partea al-Qaida. „Astăzi, onorăm familiile celor 12 americani care şi-au pierdut viaţa şi ne alăturăm Guvernelor kenyan şi tanzanian pentru a aduce un omagiu victimelor africane ale acestui act îngrozitor”, a declarat Obama, într-un comunicat transmis în ziua împlinirii a 15 ani de la aceste atentate.

Reprezentanţele diplomatice americane de la Nairobi şi Dar es Salam au fost vizate, la 7 august 1998, de atentate cu bombă aproape simultane, comise de al-Qaida şi soldate cu peste 200 de morţi şi 5.000 de răniţi. Pe 2 iulie, Obama, aflat în turneu în Africa, s-a recules la locurile atentatului din Tanzania, însoţit de predecesorul său republican, George W. Bush. „SUA sunt ferm angajate în protejarea americanilor care servesc cu devotament ţara în străinătate”, a spus Obama, promiţând că SUA vor continua să combată extremismul violent în Africa de Est şi în lume.

Taguri articol


12