Premierul britanic, David Cameron, a efectuat, ieri, o remaniere profundă a Guvernului său, care este acum întinerit, cu mai multe femei şi mai eurosceptic, aşa cum atestă promovarea fostului ministru al Apărării, Philip Hammond, la Afacerile Externe. Hammond, în vârstă de 58 de ani, cu o aparenţă ştearsă, s-a remarcat la începutul anului asigurând că nu va ezita să preconizeze ieşirea Marii Britanii din UE, dacă instituţiile de la Bruxelles refuză să se reformeze şi să îşi reformeze relaţiile cu Londra.
Remanierea, mai amplă decât se prevăzuse, vizează pregătirea pentru luptă a Guvernului de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi, cu zece luni înaintea alegerilor generale, care se anunţă deosebit de strânse. Partidul Laburist, de opoziţie, devansează conservatorii cu 38% faţă de 33% în intenţiile de vot, într-un sondaj recent realizat de YouGov. Dar conservatorii au asistat la o erodare a electoratului lor în favoarea UKIP. Partidul eurofob şi anti-imigraţie a ieşit învingător la recentele alegeri europene şi se află pe locul al treilea în sondajele de opinie, în faţa liberal-democraţilor. Liderul acestora, vicepremierul Nick Clegg, nu a mai fost reconfirmat în funcţie. Faptul cel mai marcant în aşteptarea listei complete a noului Cabinet este plecarea-surpriză a ministrului Afacerilor Externe, William Hague, o personalitate cu greutate a Partidului Conservator, a cărui preşedinţie a deţinut-o în perioada 1997-2001. El va mai rămâne câteva luni în cadrul Guvernului, ca lider al Camerei Comunelor (Camera Inferioară a Parlamentului), pentru a desfăşura campania pentru alegerile legislative din mai 2015. Hague a precizat totuşi că nu va candida pentru un nou mandat de deputat, pentru a se putea consacra scrisului.
Un purtător de cuvânt laburist, Michael Dugher, a vorbit despre un ”masacru al moderaţilor de către un premier slăbit şi înfricoşat în faţa aliatului său de dreapta”. Plecarea lui Kenneth Clarke, ministru fără portofoliu, în vârstă de 74 de ani şi baronul politicii „Doamnei de Fier“ Margaret Thatcher, ilustrează cel mai bine dorinţa de întinerire a Guvernului cu deputaţi care au intrat în Camera Comunelor în 2010, după 13 ani de guvernare laburistă. Cunoscut pentru modul său direct de a vorbi, mare amator de jazz, ţigări şi whisky de calitate, Kenneth Clarke este eurofil. El a promis să facă o campanie viguroasă în favoarea menţinerii Marii Britanii în cadrul UE. Printre victimele ”epurării cincantenarilor”, potrivit sintagmei folosite de ”Daily Mail”, figurează în special Owen Paterson (Mediu) şi David Willets (Universităţi). Plecarea procurorului general Dominic Grieve, cel mai important magistrat din ţară din cadrul Cabinetului, îi linişteşte pe eurofili. El era ostil repatrierii dispoziţiilor juridice, precum mandatul de arestare european.
Miza este mare, într-un moment în care David Cameron, care a pierdut bătălia pentru împiedicarea nominalizării lui Jean-Claude Juncker, considerat prea federalist, la preşedinţia Comisiei Europene, s-a angajat într-o altă cruciadă cu rezultat nesigur. El a promis să organizeze în 2017 un referendum privind menţinerea sau nu a Marii Britanii în cadrul UE. Printre femeile promovate în Cabinet, unde erau subreprezentate, se află Nicky Morgan, de 41 de ani, numită la Educaţie, un post pe care îl cumulează cu vechea funcţie de secretar de stat pentru Femei şi Egalitate. Predecesorul său, Michael Gove, a cărui plecare a fost aplaudată de sindicatele din învăţământ, moşteneşte un nou minister la televizor, semnalând o atenţie deosebită acordată marketingului electoral. Elizabeth Truss, cadeta Guvernului, în vârstă de 38 de ani, este propulsată secretar de stat pentru Mediu. Tot ieri a fost anunţată o altă alegere crucială. Liderul conservator al Camerei Lorzilor, Jonathan Hill, om de afaceri francofon, eurosceptic moderat, a fost desemnat candidatul Londrei pentru un post de comisar european.