UN OMAGIU PLANETAR Numeroşi clienţi ai Apple s-au adunat joi seară în faţa casei lui Steve Jobs din Palo Alto din California, la un altar improvizat din flori, mesaje de omagiu şi mere muşcate, care imită legendarul logo al mărcii cofondate de acesta. Mulţi şi-au importalizat pelerinajul realizând fotografii cu dispozitivul lor iPhone, unul dintre produsele lansate de Steve Jobs. ”Nu există probabil un omagiu mai bun pentru reuşita lui Steve decât faptul că numeroşi oameni au aflat vestea decesului său datorită unui obiect pe care el l-a inventat”, a remarcat preşedintele Barack Obama. Aproape 35 de milioane de microbloguri au fost înregistrate în China, joi, la prânz, în memoria co-fondatorului Apple, pe principalul serviciu de microblogging din ţară, Sina Weibo, în timp ce mai mulţi clienţi au mers la magazine Apple pentru a-i aduce un omagiu. În faţa unuia dintre aceste magazine din Washington, un bărbat a depus trei calculatoare Macintosh vechi, în mijlocul a zeci de lumânări, dispozitive iPod şi buchete de flori. „Este un omagiu pentru Steve Jobs, fără care nu aş fi devenit niciodată inginer”, a explicat acesta.
Steve Jobs avea grave probleme de sănătate de mai mulţi ani. Din 2004 era diagnosticat cu o formă rară de cancer de pancreas şi a suferit un transplant de ficat în 2009. Aflat în concediu medical din luna ianuarie, şi-a anunţat demisia din postul de director general la 24 august, cedând conducerea adjunctului său Tim Cook.
REACŢII ÎN LANŢ Decesului Steve Jobs a provocat miercuri seara un flux neîntrerupt de reacţii pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook, unde numeroase persoane, celebrităţi sau oameni simpli, i-au adus un omagiu cofondatorului Apple. osturile de televiziune de ştiri au difuzat în mod repetat un discurs pronunţat în 2005 în care Steve Jobs le amintea studenţilor de la prestigioasa Universitate Stanford că el nu a avut niciodată o diplomă de studii superioare.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev, un utilizator de produse Apple, a salutat pe Twitter memoria fondatorului mărcii. „Oamenii ca Steve Jobs schimbă lumea noastră”, a afirmat acesta. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a adus de asemenea un omagiu pe Facebook „uneia dintre marile personalităţi ale vremurilor noastre, pe cât de inspirat, pe atât de inspirator”, salutând „n foarte mare antreprenor, un mare inovator şi un actor major al revoluţiei digitale pe care o trăim”
O AVERE PROTEJATĂ Steve Jobs a avut grijă să-şi pună la adăpost averea, astfel încât succesiunea să nu fie făcută publică. Alături de soţia sa, Laurene, a plasat în 2009 cel puţin trei proprietăţi în administrare privată, strategie prin care co-fondatorul Apple a încercat să se asigure că averea şi succesiunea nu vor fi făcute publice după moarte. Plasarea averii în trust se face printr-un contract care dă activele în încredinţare unei persoane sau firme specializate, în baza unor condiţii stricte, beneficiarul păstrând drepturile de exploatare şi orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietăţi.
Nu se ştie dacă Steve Jobs a plasat în trust-uri similare şi alte active, precum acţiunile deţinute la Apple şi Walt Disney, însă procesul de succesiune ar putea rămâne în totalitate secret dacă a luat astfel de măsuri. Plasarea acţiunilor şi a proprietăţilor imobiliare în trust-uri poate minimiza taxele pe avere în urma decesului, şi poate în acelaşi timp preveni dezvăluirea publică a averii în tribunal. Legislaţia statului California impune ca testamentele să fie depuse la tribunal la cel mult 30 de zile după deces, însă surse din avocatură susţin că acest termen este rareori respectat.
Averea lui Steve Jobs a fost estimată în septembrie de „Forbes” la şapte miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind constituită din acţiuni la Walt Disney şi Apple. Are circa 5,4 milioane de acţiuni Apple, care valorează peste două miliarde de dolari, şi 138 de milioane de acţiuni Walt Disney, în valoare de circa 4,5 miliarde de dolari. Steve Jobs a primit de la Apple un salariu simbolic de numai un dolar pe an, fiind compensat mai mult în acţiuni şi drepturi de achiziţie, dar ocupa un scaun şi în consiliul director al Disney.
LUCRURI MAI PUŢIN ŞTIUTE Născut la San Francisco la 24 februarie 1955. În scurt timp a fost adoptat de Clara şi Paul Jobs. Mai târziu în viaţă a aflat şi identitatea părinţilor săi biologici. Mama sa Joanne Simpson era studentă când l-a născut şi a fost nevoită să-l dea spre adopţie fiindcă nu se putea întreţine singură. Şi-a terminat facultatea şi a devenit specialist logoped. Tatăl său era Abdulfattah John Jandali, de origine musulmană, în prezent directorul adjunct al unui casino din Reno. Spre sfârşitul vieţii s-a apropiat de mama sa biologică şi a devenit foarte apropiat de sora sa, Mona Jandali, scriitoare care a devenit celebră sub numele Mona Simpson. S-a căsătorit cu Laurene Powell în 1991, printr-o ceremonie budistă, mariaj din care au rezultat trei copii, Reed, Erin şi Eve. Dintr-o relaţie anterioară mai are o fiică, Lisa Brennan Jobs.
În tinereţe a fost unul dintre primii consumatori de LSD, pentru că cercetătorul elveţian Albert Hofmann l-a contactat pentru a-I finanţa un studiu care propunea folosirea acestui drog sintetic în scop medicinal. Într-un interviu a povestit că folosirea acestui drog a fost “unul sau al doilea cel mai important lucru” pe care l-a făcut în viaţă pentru că l-a determinat să gândească altfel. A locuit într-un ashram în India şi a revenit în SUA convertit în budist. Până să se căsătorească a avut idile cu femei celebre printre care cântăreaţa Joan Baez şi actriţa Diane Keaton.