Alte 500 de centrifuge la complexul nuclear de la Natanz?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alte 500 de centrifuge la complexul nuclear de la Natanz?

Externe 12 Aprilie 2008 / 00:00 510 accesări

Iranul a anunţat vineri că a instalat aproape 500 de noi centrifuge la complexul nuclear din Natanz. Occidentul se teme că Iranul încearcă să producă bombe nucleare sub acoperirea unui program civil, în timp ce Consiliul de Securitate ONU a impus trei seturi de sancţiuni pentru refuzul de a înceta procesul de îmbogăţire a uraniului. Iranul a instalat, anul trecut, 3.000 de centrifuge la complexul nuclear din Natanz. Teheranul susţine că a început instalarea a 6.000 de noi centrifuge şi testarea unei centrifuge avansate. Iranul, al patrulea exportator de petrol din lume, susţine că are nevoie de tehnologie nucleară doar pentru a genera electricitate. Uraniul îmbogăţit poate fi folosit precum combustibil în centralele electrice sau, în caz de rafinare avansată, poate fi întrebuinţat ca material pentru armele nucleare. Mohammad Saeedi, şeful-adjunct al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, a negat, vineri, zvonurile că Iranul ar avea probleme în folosirea la capacitate maximă a centrifugelor sale. Iranul susţine că plănuieşte să instaleze, în cele din urmă, 50.000 de centrifuge în vederea producerii de combustibil pentru o reţea de centrale electrice.

Pe de altă parte, o bază secretă de lansare a rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă ţinte din Europa, a fost descoperită cu ajutorul unor noi fotografii obţinute prin satelit, relatează “The Times”, în ediţia electronică. Potrivit unei examinări atente, Iranul foloseşte o tehnică similară cu cea a Coreei de Nord. Imaginile dezvăluie instalaţia de unde iranienii au lansat “racheta test” Kavoshgar 1, la 4 februarie, susţinînd că are legătură cu programul lor spaţial. Fotografiile realizate prin satelitul Digital Globe QuickBird, la patru zile de la lansare, au dezvăluit faptul că este vorba de aceeaşi bază unde Iranul depune eforturi de dezvoltare a rachetei balistice cu rază de pînă la 6.000 de kilometri. O locaţie secretă anterioară de lansare a rachetelor, la aproximativ 230 de kilometri de Teheran şi care avea legătură cu programul Iranului privind dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acţiune, a fost deconspirată de Jane\'s Intelligence Review, după ce un fost inspector irakian de armament a analizat imaginile cu baza respectivă. Potrivit lui Geoffrey Forden, cercetător asociat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), recent, în locaţia respectivă a fost construită o clădire nouă, cu o lungime de aproximativ 40 de metri, similară ca formă şi mărime cu complexul de rachete cu rază lungă de la Taepodong din Coreea de Nord. Avital Johanan, editor la Jane\'s Proliferation, susţine că o rachetă balistică avînd raza de 6.000 de kilometri poate fi construită în următorii cinci ani, justificînd intenţia lui George W. Bush de a amplasa un scut antirachetă în Cehia şi Polonia pînă în 2013.

În acest context, preşedintele american, George W. Bush, a caracterizat, joi, Iranul şi al-Qaida drept “două dintre cele mai mari ameninţări pentru America” şi a somat autorităţile de la Teheran să înceteze intervenţiile în Irak. Preşedintele Bush a acuzat Iranul că ar oferi susţinere militanţilor din sudul Irakului şi armament grupărilor rebele. “Iranul poate trăi în pace cu vecinii săi, se poate bucura de o economie puternică şi legături religioase şi culturale sau poate continua să înarmeze, să antreneze şi să finanţeze militanţii ilegali care terorizează populaţia irakiană şi o îndreaptă chiar împotriva Iranului. Dacă Iranul ia deciziile potrivite, America va încuraja o relaţie paşnică între Iran şi Irak. Dacă Iranul face alegerea greşită, America va proteja interesele şi trupele sale şi pe cele ale partenerilor săi irakieni”, a mai declarat preşedintele american.

Relaţiile între Washington şi Teheran au fost ostile încă de la declanşarea Revoluţiei Islamice din 1979, atunci cînd diplomaţii americani au fost luaţi ostatici. SUA fac eforturi susţinute pe plan internaţional pentru a stopa programul de înarmare nucleară al Iranului. Joi seară, un nou incident naval s-a produs în Golful Persic, între o navă a Marinei americane şi ambarcaţiuni iraniene, informează postul american de televiziune CNN. Un incident similar a avut loc la 6 ianuarie, cînd vedete iraniene s-au apropiat în viteză de trei nave de război americane care tranzitau strîmtoarea Ormuz.

Taguri articol


12