Alte mii de paturi din spitale, desfiinţate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vremuri grele pentru Sănătate şi în 2012

Alte mii de paturi din spitale, desfiinţate

Sănătate 05 Octombrie 2011 / 00:00 501 accesări

Până în 2014 vor fi desfiinţate peste 11.600 de paturi din spitalele din România, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS). Precizăm că deja au fost scoase din sistemul de finanţare peste 5.200 de paturi. Nici anul ce vine nu aduce veşti prea bune pentru Sănătate, spitalele fiind lăsate fără aproape alte patru mii de paturi. În vreme ce reprezentanţii MS susţin că astfel vor fi economisite sume importante, toţi banii îndreptându-se către medicina primară, specialişti din Sănătate susţin că singurii care vor avea de suferit vor fi pacienţii. Mai mult decât atât, medicii spun că vor ajunge în situaţia să interneze chiar şi câte doi pacienţi într-un singur pat, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat, în condiţiile în care numărul de paturi încă nu fusese redus. Reacţii vizavi de reducerea numărului de paturi au apărut şi din partea sindicaliştilor din Sănătate, care sunt convinşi că această măsură nu va aduce lucruri prea bune în sistem, ci dimpotrivă. „În primul rând pacienţii vor avea de suferit din cauză că medicina primară nu este organizată şi nu funcţionează aşa cum a fost prevăzută organizarea iniţială. Dacă după această reducere de paturi, pacienţii vor sta în continuare câte doi în pat, nu este în regulă”, a spus prim vicepreşedintele „Sanitas”, Adrian Bârea.

SE ŞTIE DEJA CĂ SPITALELE DIN ROMÂNIA SUNT SUPRAAGLOMERATE, EXISTÂND SITUAŢII CÂND MEDICII NU AU DE ALES ŞI TREBUIE SĂ-ŞI PROGRAMEZE BOLNAVII PENTRU UNELE INVESTIGAŢII MEDICALE SAU CHIAR PENTRU INTERVENŢII CHIRURGICALE

Sunt puţine zilele când o secţie, de exemplu, are paturi libere. Cu singuranţă spitalele care vor avea cel mai mult de suferit vor fi cele de urgenţă sau judeţene, unde activitatea este intensă, numărul celor care apelează la ele fiind unul uriaş. Un exemplu concludent îl constituie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Cea mai mare unitate sanitară din judeţul Constanţa şi chiar şi din Dobrogea, este asaltată de mii de pacienţi, săptămânal. Imediat ce numărul de paturi a fost redus ca urmare a aplicării reformei din Sănătate, medicii n-au avut de ales şi au scurtat perioada de internare, pentru a exista un rulaj mai „bun” al patului sau au programat bolnavii. În SCJU Constanţa sunt prea puţine zilele când paturile unităţii sanitare sunt ocupate mai puţin de 80%. Atunci când va decide o nouă reducere a numărului de paturi, MS nu trebuie să uite că, vara, în plin sezon, unitatea constănţeană este asaltată de numeroase cazuri din toată ţara.



12