UE va pregăti noi sancţiuni cu ţintă exactă împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, au decis liderii Celor 27 reuniţi la Bruxelles, în contextul în care represiunea împotriva opozanţilor se intensifică în Siria. De asemenea, liderii UE fac un nou apel la preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere şi să faciliteze, astfel, o tranziţie paşnică. Liderii europeni insistă şi ca Damascul să autorizeze un acces liber şi total al personalului umanitar. Această ameninţare de sporire a sancţiunilor intervine în condiţiile în care armata siriană a preluat, joi, controlul asupra cartierului simbolic Baba Amr, bastion al rebeliunii de la Homs, după două zile de confruntări şi săptămâni de bombardamente. Cel puţin 39 de persoane, în mare parte civili, au fost ucişi în violenţele de joi din Siria, mai ales în cartierul rebel Baba Amr din oraşul Homs asupra căruia armata siriană a preluat controlul, a afirmat un ONG sirian. Europa a adoptat deja, în ultimele luni, 12 tranşe de sancţiuni împotriva Damascului.
Franţa a decis să îşi închidă ambasada în Siria, din cauza violenţelor, a declarat, vineri, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. La începutul lunii februarie, mai multe ţări europene, printre care Franţa, Italia, Spania şi Belgia au decis să îşi recheme ambasadorii din Siria, din cauza intensificării violenţelor împotriva populaţiei civile. Ambasadorul francez, Eric Chevalier, s-a întors în ţara sa în 23 februarie. Marea Britanie şi-a repatriat, în 1 martie, tot personalul de la ambasada Siriei. Din martie 2011, Siria este afectată de o mişcare de contestare a regimului lui Bashar al Assad. Potrivit ONU, represiunea a dus la peste 7.500 de morţi.
Autorităţile siriene au descoperit, joi, cadavrele jurnalistei americane Marie Colvin şi cel al fotografului francez Remi Ochlik, în cartierul Baba Amr, la Homs, recucerit de armată, a anunţat Ministerul sirian de Externe. Cei doi jurnalişti au murit săptămâna trecută, într-un bombardament ce a lovit un centru de presă amenajat de militanţi la Baba Amr. Anunţând descoperirea unui al treilea cadavru, aceeaşi sursă a menţionat numele jurnalistului spaniol Javier Espinosa. Însă acesta din urmă, potrivit jurnalului pentru care lucrează, ”El Mundo”, a reuşit să ajungă miercuri în Liban şi este perfect sănătos. El a reuşit să scape nevătămat din bombardamentul de miercuri în care au murit cei doi colegi ai săi. Cele trei corpuri neînsufleţite vor fi transferate către un spital din Damasc, unde un medic legist le va examina. Siria va solicita mostre de ADN din partea ţărilor de origine, pentru a-i putea identifica, după care cadavrele vor fi predate ambasadelor Poloniei, care reprezintă interesele SUA, Franţei şi Spaniei, în prezenţa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Semilunii Roşii Arabe Siriene. Pe de altă parte, Rusia a încercat să o evacueze pe franţuzoaica Edith Bouvier, rănită în Siria, dar operaţiunea a eşuat deoarece jurnalista era blocată de insurgenţi în oraşul Homs, a declarat Vladimir Putin, într-un interviu acordat presei străine şi publicat vineri. El afirmă că Rusia nu are nicio relaţie specială cu Siria, justificând folosirea dreptului de veto în Consiliul de Securitate ONU printr-o poziţie de principiu în contextul unui război civil.