Alţi doi români au fost arestaţi în cazul adolescentei violate la Roma

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alţi doi români au fost arestaţi în cazul adolescentei violate la Roma

Externe 21 Martie 2009 / 00:00 420 accesări

Încă doi cetăţeni români, în vîrstă de 18 şi 27 de ani, au fost arestaţi în dosarul violării adolescentei în vîrstă de 14 ani, la Roma, iar ADN-ul lor corespunde cu cel al agresorilor, relatează RaiNews24. Potrivit unor surse apropiate dosarului, ADN-ul celor doi, care au precedente penale, ar corespunde cu cel prelevat de pe corpul victimei şi ar fi autorii violului. Autorităţile italiene i-au arestat pe cei doi suspecţi după ce au localizat cele două telefoane mobile care le-au fost furate adolescentei violate şi prietenului ei, agresat. Unul dintre cele două telefoane a fost descoperit în România, iar celălalt la Roma. În 18 februarie, alţi doi români, Alexandru Isztoika Loyos şi Karol Racz, au fost arestaţi, fiind suspectaţi de violul survenit într-un parc din Roma, în noaptea de Sfîntul Valentin. Ei au fost disculpaţi, însă, de rezultatul testelor ADN. Ambii se află, însă, în continuare în detenţie, fiind vizaţi de noi mandate de arestare: Loyos pentru calomnie şi autocalomnie, iar Racz pentru un alt viol, din 21 ianuarie. În această situaţie, ancheta a trebuit să repornească de la zero. Poliţia italiană a apelat la FBI pentru că procedurile sale în caz de viol diferă. Astfel, poliţia italiană a plecat iniţial de la declaraţiile victimei, apoi s-a bazat pe mărturia lui Loyos, fiind convinsă că autorii sînt cei doi români, chiar şi fără rezultatele testelor ADN. În schimb, FBI preferă să audieze victima ”la rece”, adică la ceva timp după incident, atunci cînd amintirile sînt mai clare decît imediat după o experienţă atît de traumatizantă ca violul. Autorităţile italiene au urmărit orice pistă exclusă anterior. Astfel, au ajuns din România probele ADN a circa 22 de persoane, membri ai unei familii de ciobani romi din estul României. Aceştia sînt rude ale lui Ion Feraru, un deţinut în vîrstă de 25 de ani aflat în închisoare în România, al cărui cromozom Y corespunde cu cel izolat de poliţia italiană din probele recoltate de pe corpul victimei. Cromozomul Y se transmite din tată în fiu şi este identic la toate persoanele de sex masculin dintr-o familie. Poliţia română a prelevat salivă de la verii şi fraţii lui Feraru şi analizează aceste mostre, după care probele vor fi trimise şi la Roma, unde poliţia a făcut analiză paralelă.

Tot în cursul zilei de vineri, poliţia italiană a anunţat arestarea a 11 tineri italieni, după agresarea a trei români în Sardinia, într-un incident xenofob care a avut loc în februarie, relatează pagina online a agenţiei AGI. Cei trei români au fost agresaţi pe 14 februarie, în localitatea Ala dei Sardi, de mai multe persoane care au pătruns în apartamentul lor, ameninţîndu-i cu un cuţit şi bătîndu-i. Ancheta carabinierilor a condus la arestarea a 11 tineri italieni. Zece dintre ei au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar unul se află la închisoare. Tinerii sînt acuzaţi de agresiuni xenofobe, violare de domiciliu, producere de daune şi port ilegal de arme.

Un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) arată că Italia are o atitudine discriminatorie faţă de imigranţi, în special faţă de romi, iar liderii politici italieni contribuie la crearea unei atmosfere de intoleranţă. Raportul OIM a fost imediat catalogat drept ”fals şi inacceptabil” de Guvernul italian. Potrivit raportului, citat de ”Corriere della Sera”, Italia discriminează imigranţii prin măsuri dure luate ca efect al climatului de intoleranţă. ”Liderii politici italieni au o atitudine agresivă şi discriminatorie, asociind romii cu infractorii şi creînd sentimente de ostilitate şi antagonism în rîndul opiniei publice. Climatul de intoleranţă are efecte asupra standardelor minime de protecţie a drepturilor omului şi a dreptului la muncă, precum şi asupra nivelului de trai, în contradicţie cu Convenţia 143 privind egalitatea în oportunităţi şi tratamentul faţă de muncitorii imigranţi, ratificată de Italia în 1981”, adaugă documentul. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, şi-a exprimat indignarea faţă de informaţiile conţinute în raportul OIM. ”Este vorba de afirmaţii false, nedemonstrate prin elemente concrete. Este inacceptabil să fie utilizate cuvinte ca «intoleranţa» sau «discriminarea»”, a reacţionat Frattini. La rîndul său, ministrul Bunăstării a subliniat că ”Italia este corectă în aplicarea convenţiilor internaţionale”.



12