• ÎNCĂ UN DOSAR PENAL• Subofiţerul de poliţie Cristian Nazarovici, implicat în scandalul de corupţie din vara anului 2009, a fost trimis în judecată de procurori la sfârşitul săptămânii trecute. Ag. princ. este acuzat de trafic de influenţă, sustragere sau distrugere de înscrisuri, abuz în serviciu contra intereslor persoanelor, favorizarea infractorului şi fals în declaraţia de avere. Anchetatorii spun că, pe vremea când activa în cadrul Poliţiei Mihail Kogălniceanu, Nazarovici a intervenit pe lângă colegii lui ca să îşi salveze prietenii prinşi pe picior greşit în trafic, că a luat acasă două plângeri depuse de reclamanţi la Poliţia Mihail Kogălniceanu şi nu le-a înregistrat şi că a minţit în declaraţia de avere. Alături de el va fi judecat şi şeful Postului de Poliţie Pantelimon, Elvid Daniel Babalâc, pentru complicitate la trafic de influenţă. Acesta este acuzat de procurori că a oprit un şofer în trafic, Valentin Jiga, din Mangalia, care nu avea actele în regulă, însă a trecut cu vederea problema bărbatului după ce a fost sunat de Nazarovici. Poliţistul i-ar fi spus lui Babalâc să îl lase în pace pe Jiga deoarece este omul lui. Atât Babalâc, cât şi Nazarovici au păstrat tăcerea în faţa procurorilor, nevrând să dea nicio declaraţie. Nazarovici mai are un dosar penal pe rolul Tribunalului. El este acuzat de abuz în serviciu în formă calificată, alături de ag. Florin Boca, judecat pentru abuz în serviciu şi ucidere din culpă. Anchetatorii spun că cei doi au provocat un accident de circulaţie în care au omorât un şofer ce era dus la spital pentru recoltare de probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
• 87 DE PLÂNGERI ASCUNSE ACASĂ • Un alt poliţist din lotul „Rutiera” trimis în judecată de procurori este George Eduard Niţuleac. Întrucât infracţiunea de corupţie nu a fost probată cu dovezi clare, el a scăpat de această acuzaţie, fiind judecat pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului. Potrivit oamenilor legii, în calitate de angajat al Poliţiei Valu lui Traian, Niţuleac a luat acasă 87 de plângeri penale depuse de diverse persoane din localitate cu privire la furturi, tâlhării, chiar şi la moartea suspectă a unei bătrâne. Subofiţerul este acuzat că nu a înregistrat plângerile în evidenţa Poliţiei Valu lui Traian, iar reclamanţii au aşteptat ani în şir să primească un răspuns. În prezent, numai 46 de persoane s-au constituit părţi vătămate în procesul care va începe la Tribunalul Constanţa pe 28 februarie.
• DOSAR ÎMPĂRŢIT • Reamintim că în scandalul de corupţie izbucnit în iunie 2009 au fost implicaţi 39 subofiţeri de Poliţie şi trei civili. Dintre ei, 11 poliţişti au fost arestaţi de două ori şi eliberaţi tot de atâtea ori. Dosarul „Rutiera” a fost cu cântec încă de la început. Instanţa Curţii de Apel Constanţa a decis că urmărirea penală trebuia efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Constanţa întrucât unii dintre subofiţeri aveau atribuţii de control. Magistraţii au declarat nule actele de urmărire penală, însă procurorii nu au vrut să accepte că au muncit degeaba şi au continuat ancheta. În noiembrie 2009, dosarul a fost împărţit în două. O parte care îi priveşte pe poliţiştii Ion Zorilă, Gheorghe Costea şi Marian Drăguţ, despre care instanţa a spus că au atribuţii de control, a plecat la DNA, iar restul a rămas la Parchetul Tribunalului Constanţa. Procurorul de caz a continuat cercetările şi a început să îi trimită în judecată, rând pe rând, pe cei 40 de acuzaţi.
• ÎNAPOI LA JUDECATĂ • Primii care au ajuns în faţa instanţei au fost Liviu Iulian Conduleţ şi Ervin Tulei. Chiar de la prima înfăţişare, avocatul lor a invocat o excepţie de neconstituţionalite, care a fost admisă. În consecinţă, în august 2010, dosarul a fost suspendat şi trimis la Curtea Constituţională. După jumătate de an, procesul s-a reluat la Tribunalul Constanţa cu o amânare, următorul termen fiind pe 18 februarie.Potrivit actului de inculpare, Conduleţ este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale, iar Tulei, de abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale. Procurorii spun că Iulian Liviu Conduleţ ar fi primit, în anul 2007, suma de 100 de euro de la un şofer pentru a anula trei procese verbale de sancţionare contravenţională primite de acesta pentru încălcarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice. Acuzaţia de abuz în serviciu se referă la o întâmplare de pe 1 martie 2009, când agentul Gigi Cristian Ruşescu i-a sunat pe Tulei şi pe Conduleţ pentru a-i ruga să îl facă scăpat pe Gigel Budur, care tocmai fusese implicat într-un accident rutier. De asemenea, procurorul îi acuză pe cei doi poliţişti că au luat acasă, fără permisiunea şefilor, mai multe documente din dosarele penale aflate în lucru la Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, existând suspiciunea că intenţionau să îi scape de răspunderea penală pe şoferii prinşi pe picior greşit în trafic.