Alzheimer, detectată printr-o simplă consultaţie la ochi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Alzheimer, detectată printr-o simplă consultaţie la ochi?

Sănătate 26 August 2018 / 18:49 1118 accesări

O tehnică încă experimentală, descrisă de oamenii de ştiinţă într-un jurnal medical, ar putea permite în viitor detectarea semnelor precoce ale bolii Alzheimer printr-o simplă examinare oftalmologică, informează AFP. Cu ajutorul unui instrument utilizat frecvent de oftalmologi, o echipă de cercetători a reuşit să detecteze anumite leziuni la nivelul retinei unor pacienţi. În organismul acestor persoane au fost descoperite mai multe urme de proteine asociate bolii Alzheimer (amiloid şi tau) sugerând o posibilă conexiune între cele două fenomene. "Majoritatea avem o mică zonă lipsită de vase de sânge în centrul retinei, zona responsabilă de vederea de mare precizie", a explicat coautorul studiului, Rajendra Apte, profesor de oftalmologie la Universitatea St Louis, Washington. "Aceasta zonă fără vase de sânge era semnificativ mai mare la persoanele cu boala Alzheimer în stadiu preclinic", a adăugat cercetătorul.

Studiul a fost publicat joi în jurnalul medical american JAMA Ophtalmology.

Doar 30 de pacienţi au participat la acest experiment, un eşantion limitat ce face necesară reluarea testelor, la scară mai largă. Subiecţii aveau în jur de 75 de ani şi nu prezentau simptome ale bolii Alzheimer.

În plus, studiul nu a monitorizat pacienţii o perioadă mai lungă de timp pentru a se observa dacă aceştia au dezvoltat efectiv boala Alzheimer. "Este nevoie de mai multe experimente efectuate pe un număr mai mare de persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, înainte de a se putea trage concluziile", a subliniat Doug Brown, director de cercetare în cadrul Societăţii Alzheimer.

Alzheimer poate provoca leziuni la nivelul creierului cu până la două decenii înainte de apariţia primelor pierderi de memorie şi tulburări neurologice. Sistemul nervos central şi retina sunt legate, au explicat cercetătorii, iar modificările la nivelul creier se pot reflecta în celulele retinei. În teorie, identificarea primelor semne ale bolii Alzheimer printr-o simplă examinare oftalmologică ar costa mai puţin şi ar fi neinvazivă în comparaţie cu tehnicile actuale utilizate pentru detectarea proteinelor asociate acestei afecţiuni, respectiv scanarea PET sau puncţia lombară. Nu este disponibil deocamdată niciun tratament pentru boala Alzheimer, însă există anumite remedii, cu efecte limitate, pentru ameliorarea simptomelor care sunt în principal tulburări ale funcţiilor cognitive, precizează AFP.

Taguri articol


12