Am ieşit din nou din recesiune şi luăm iar bani de la FMI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România lui Băsescu & Co

Am ieşit din nou din recesiune şi luăm iar bani de la FMI

Eveniment 26 Iulie 2011 / 00:00 522 accesări

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM), cei cărora Băsescu le-a delegat toate atributele politicilor sociale şi economice ale ţării, s-au întâlnit ieri cu cei de la Putere şi cei din Opoziţie. Primul care a dat ochii cu delegaţia străină a fost Traian Băsescu, care s-a scuzat la final pentru intervenţia sa mai lungă, după ce i s-a adresat şefului misiunii FMI în România de trei ori pe numele său mic. “Scuză-mă Jeff, am vorbit ceva mai mult, dar este un mesaj chiar şi pentru public, că nu suntem împotriva bolnavilor, care trebuie trataţi, dar în primul rând administratorii din sistemul de sănătate trebuie să caute surse de finanţare”, a spus Băsescu. Adică întâi banii şi pe urmă bolnavii, “Jeff” dragă! “Sistemul medical trebuie să negocieze cu furnizorii de medicamente să extindă perioada de plată. Sunt multe alte ţări în Europa care au o perioadă de 36 de zile pentru plată”, a completat el. Franks a susţinut că este “întotdeauna o plăcere” să se întâlnească cu acesta, stârnind râsete din partea lui Băsescu. Ulterior, şeful statului a vorbit despre problema deficitului şi adaptării la sistemul ESA pentru a nu mai avea “discrepanţe” între datele interne şi cele raportate către UE. Cu atâtea “succesuri” şi dându-şi tot mai mult seama că va ieşi penibil şi hulit de pe scena politică, lui Băsescu nu i-a mai rămas de făcut decât să-l aburească pe Franks.

AM IEŞIT DIN NOU DIN RECESIUNE Premierul l-a luat de mânuţă pe ministrul Finanţelor şi s-au dus împreună la întâlnirea cu oficialii europeni. Emil Boc le-a promis oficialilor străini că Guvernul s-a hotărât să nu facă “niciun pas înainte”: “România a ieşit din recesiune şi va menţine ritmul reformelor, deoarece nu este încă momentul de a sărbători cu şampanie, provocarea Guvernului fiind să nu facă “niciun pas înainte”, să deruleze o politică prudentă şi să nu se întoarcă la populism şi la greşelile din 2008”. Franks l-a asigurat pe Boc că FMI apreciază eforturile Guvernului de a respecta programul convenit şi a creşte din punct de vedere economic: “Ţintele au fost atinse în toate domeniile”. Da, şi după 20 de ani, România e tot o ţară cu WC-ul în curte.

USL SE PREGĂTEŞTE PENTRU GUVERNARE O delegaţie a Uniunii Social Liberale (USL) s-a întâlnit, în cursul după-amiezii de ieri, cu reprezentanţii misiunii comune de evaluare a FMI, CE şi BM. La sfârşitul discuţiilor, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că a acceptat aceste discuţii, spre deosebire de situaţii precedente, pentru că este foarte probabil ca USL să ajungă la putere în 2012 şi deci nu poate rămâne indiferentă faţă de perspectivele economice ale ţării. El spune că au vorbit despre datoriile pe care Guvernul le are faţă de profesori şi magistraţi în urma hotărârilor judecătoreşti, însă li s-a spus că “există o discuţie ca aceste datorii să fie plătite, dar să fie impozitate cu un impozit foarte mare”. Ponta a spus că i-a asigurat pe reprezentanţii FMI că USL va sprijini iniţiativa lui Boc de a creşte în 2012 salariile bugetarilor la nivelul anului 2010 sau propunerea unui coş de alimente pentru pensionari care să beneficieze de preţuri reduse subvenţionate de Guvern. Liderul USL I-a acuzat pe Boc că a dus ţara “cu zăhărelul” înaintea încheierii acordului de tip preventiv, atunci când a afirmat că nu va utiliza suma pusă la dispoziţie şi acum este “o certitudine” faptul că Executivul va folosi şi acei bani: “Cu tot cu dobânzi, vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte puţini la români şi foarte mulţi la clienţii politici ai PDL”. O lume cu susul în jos, trăită prin prisma absurdului total de fiecare zi.



12