„Am întâlnit mame la 11 ani, dar și la 47!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesia de moașă în România:

„Am întâlnit mame la 11 ani, dar și la 47!“

Sănătate 05 Mai 2016 / 16:55 3912 accesări

Pe 5 mai se celebrează Ziua Internațională a Moașei. În acest an, evenimentul este marcat sub sloganul „Femeile și nou-născuții“. ”Ziua Internațională a Moașelor aduce în atenție în acest an importanța profesiei și a muncii moașelor în întreaga lume pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru întreaga societate”, punctează reprezentanți ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), pe site-ul propriu (www.oamr.ro). ”Prin promovarea constantă a sănătății femeilor și nou-născuților, cele peste 5.000 de colege, membre ale OAMGMAMR, aduc o contribuție esențială la reducerea mortalității materne și infantile prin asigurarea accesului mamelor și copiilor la cea mai bună îngrijire în timpul sarcinii și după naștere”, potrivit sursei citate.

MOAȘĂ LA CONSTANȚA

În România au fost înființate, nu cu mulți ani în urmă, facultăți de moașe, în cadrul facultăților sau universităților de medicină. Printre aceste facultăți se numără și cea de la Constanța, din cadrul Universității ”Ovidius”. Corina Sava este absolventă a promoției 2008. A lucrat, de altfel, ca moașă timp de 25 de ani, atât la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cât și la Spitalul Orășenesc Cernavodă. A vrut să aibă calificarea oficială, să aibă o diplomă de moașă. A obținut-o și este mândră. ”Nu știu dacă aș fi ales altceva. Îmi place foarte mult ceea ce fac, este o profesie care mă mulțumește, care îmi oferă foarte multe satisfacții. Eu cred că sunt făcută pentru așa ceva. Am urmat și cursurile Lamaze și Școala Gravidei”, a declarat, pentru ”Telegraf”, una dintre primele moașe licențiate din Constanța. Ea a povestit că, în cariera sa de până acum, a avut de-a face cu fel și fel de mame; unele prea tinere, altele prea în vârstă. ”Cea mai tânără mamă a avut 11 ani, iar cea mai în vârstă a avut 47 - 48 de ani. Cea mai bătrână a trecut printr-o situație mai dificilă. Inițial a crezut că are un fibrom uterin, dar, pe parcurs, a constatat că este gravidă”, a mărturisit moașa din Constanța. Corina Sava este de părere că multe dintre femei își iau informațiile din surse neautorizate, așa că se trezesc în fața unor situații neplăcute. ”Intră pe diferite forumuri care oferă informații eronate. Așa ajung cu unele probleme la noi. Ele trebuie să știe că persoanele autorizate sunt cele care oferă cele mai corecte sfaturi”, a adăugat ea. Dacă ar fi informate, moașa crede că nu s-ar mai ajunge în situația ca, la 16 ani, să fie la a 3-a sarcină, de exemplu.

LA CONSTANȚA, APROXIMATIV 250 DE MOAȘE

În România, practica independentă, ca moașă, există, însă depinde doar de cele care vor să își pună pe picioare o asemenea afacere. ”La OAMGMAMR, de când sunt în vigoare normele de aplicare pentru practica independentă, nicio moașă nu s-a adresat să lucreze pe cont propriu. Pentru fiecare specialitate există detaliat, în norme, tot ceea ce trebuie să facă. De regulă, moașa trebuie să o monitorizeze pe gravidă, să facă prevenția, dar trebuie oricum făcute verificări de către medic”, a declarat, pentru ”Telegraf”, vicepreședintele OAMGMAMR, filiala Constanța, Larisa Bălușescu.

MESAJ

”Pentru dedicarea cu care își exercită profesia, pentru omenia adăugată fiecărui act profesional, pentru rezultatele unei activități grele în condiții nu întotdeauna optime, le mulțumim și le urăm ca ziua de 5 mai din acest an să le aducă împliniri și satisfacții profesionale pe măsura întregului lor efort”, este mesajul reprezentanților OAMGMAMR către toate moașele din România.



12