Credincioşii ortodocşi au intrat vineri, 14 noiembrie, în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului. Este primul post din Anul Nou Bisericesc și durează 40 de zile, așa că se va încheia la 24 decembrie. ”Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica. Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare.
DEZLEGARE LA PEȘTE Conform calendarului creştin-ortodox pe anul 2014, zilele din Postul Crăciunului cu dezlegare la peşte sunt: 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului; 23, 24 şi 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriţi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 4 decembrie - ziua Sfântului Mare Mucenic Varvara şi Sfântului Cuvios Ioan Damaschin; 6 decembrie - Sfântul Nicolae; 7 decembrie; 9 decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare Maria, 13 şi 14 decembrie şi, ultima zi, 18 decembrie - ziua Sfântului Daniil Sihastru.
POSTUL CRĂCIUNULUI LA CATOLICI La romano-catolici, Postul Nașterii Domnului începe la 30 noiembrie, cu 4 duminici înainte de Crăciun, și poartă denumirea de Advent. ”Toți creștinii catolici caută să se spovedească înainte de Crăciun, pentru ca sărbătoarea Nașterii Domnului să fie și o sărbătoare în sufletele lor, prin Taina Împărtășaniei. În această perioadă, accentul nu cade pe post, cât pe pregătirea venirii Domnului”, potrivit preotului Ieronim Iacob, de la Bazilica Sf. Anton de Padova, din Constanța. În biserici se pregătesc coroane de Advent, din ramuri de brad, cu patru lumânări. Ele se aprind în fiecare săptămână, marcând perioada rămasă până la momentul Nașterii Domnului, moment ce coincide cu aprinderea celor patru lumânări. Potrivit preotului, foarte importante sunt liturghiile Adventului, care se celebrează dimineața, deoarece cântările sunt o implorare a cerului să îl elibereze pe Mântuitorul. Totodată, în această perioadă ne însoțesc figuri importante ale Vechiului Testament. Patriarhul Abraham, profetul Isaia și profetul Ioan Botezătorul, toți aceștia au pregătit calea Domnului. În această perioadă, creștinii se roagă și Sf. Maria. Postul la catolici nu este atât de restrictiv ca cel ortodox. În perioada de dinainte de Crăciun, se consumă mâncăruri obișnuite, cu unele excepții. În zilele de vineri, credincioșii romano-catolici se abțin de la carne și de la mâncăruri pregătite cu carne.