Am intrat în postul Sf. Petru şi Pavel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Am intrat în postul Sf. Petru şi Pavel

Justiție 08 Iunie 2015 / 00:00 3056 accesări

Credincioșii ortodocși au intrat de astăzi în postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel. Timp de trei săptămâni, până la 29 iunie, ei nu vor mai mânca de dulce. Acest post este rânduit şi în amintirea obiceiului apostolilor de a posti mereu înainte de a întreprinde acte importante. El nu are o dată fixă, ci se stabileşte în funcţie de ziua în care cade Paștele și începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii.

DEZLEGĂRI LA PEȘTE Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este unul uşor, mai ales că durează doar 18 zile, iar în această perioadă tarabele piețelor sunt pline de fructe, legume și verdețuri. În fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei, precum şi de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie). De asemenea, dezlegarea la peşte este anul acesta şi pe 11 iunie. Postul ne oferă prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari apostoli ai Bisericii au avut-o. ”Postul în care intrăm, al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, este ca și Postul Crăciunului, cu abținere de la mâncăruri de dulce, dar cu dezlegări la pește sâmbăta și duminica. Acest post trebuie să ne aducă aminte de apostolii care au fost chinuiți. În post, rugăciune și jertfă, ei s-au pregătit pentru a trece prin pragul morții în viața nemuritoare și veșnică. De aceea se cuvine ca și noi să ținem acest post, care ne apropie de Dumnezeu. Postul trebuie să fie și spiritual, și material. Golirea de mâncăruri grele aduce o mai ușoară cugetare a omului către cele înalte și sfinte. Să postim cu toții, să ne rugăm și să avem bucuria credinței în această jertfă îmbinată cu postul, ca să putem să răzbim calea apostolilor către Dumnezeu, care au spus: ”Fiți următori nouă, precum și noi suntem lui Hristos!”“, a declarat, pentru ”Telegraf”, Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

IMPORTANȚA POSTULUI În această perioadă ar trebui să ne abținem nu numai de la mâncare de dulce, ci și de la fapte și cuvinte urâte. ”Postul este cu adevărat rânduiala cea mai sfântă și cea mai veche, iar inițial a însemnat un continuu dialog al omului cu Dumnezeu. Instituirea postului înseamnă o readucere-aminte a acestui dialog. Postul se referă nu numai la mâncare și la băutură, ci și la modul de a petrece viața. În dialogul cu Dumnezeu, viața înseamnă lipsa oricăror preocupări păgubitoare și care sărăcesc sufletul. De aceea, în timpul postului, omul trebuie să înmulțească rugăciunea, faptele bune, să aibă iubirea de Dumnezeu și de aproape tot mai intensă”, a precizat ÎPS Teodosie.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară, care marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Tradiția spune că demult, când viețuia printre oameni, Sfântul Petru ar fi fost acuzat că a furat o pereche de opinci de la un om. Căutându-le, a avut marea surpriză să le găsească în traista așa-zisului păgubaș. Supărat foarte tare pe oameni, Sfântul Petru i-a osândit la post. În popor se spune că, pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul femeii pe care o găsește lucrând. Tot acum, în zilele de post ale Sânpetrului, există obiceiul ca, la țară, mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi, pentru ca, atunci când trec ielele, să nu zăpăcească mințile copilelor.

Taguri articol


Ştiri recomandate

12