Putem răsufla ușurați, cel puțin pentru moment, după cele două runde de fenomene meteo extreme cu care ne-a pedepsit Mama Natură în ultima săptămână. Dar asta nu înseamnă că putem să ne liniștim de tot. În următoarele zile, vom avea parte de temperaturi pozitive ziua și negative noaptea. Asta înseamnă că toată zăpada acumulată în ultima vreme se va topi și va îngheța, transformându-se într-o capcană nesfârșită pentru pietoni și șoferi.
Chiar dacă vremea se încălzește, tot nu vom scăpa de neplăceri. Dimpotrivă. Gheața de pe străzi ne va da mari bătăi de cap, mai ales în perioada următoare. Meteorologii au emis o informare de vânt puternic și polei, valabilă în toată țara, până vineri, 13 ianuarie, la ora 10.00. Mai mult, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de polei, precipitații mixte, moderate cantitativ, vânt și ninsori viscolite, valabilă în 33 de județe. Avertizarea este valabilă de vineri, 13 ianuarie, ora 5.00, până sâmbătă, 14 ianuarie, ora 12.00. În intervalul menţionat vor fi precipitaţii mixte ce vor cuprinde treptat vestul, centrul şi nordul ţării şi vor fi asociate cu depuneri de polei, iar în nord-vest şi la munte cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20 - 25 l/mp.
GHEAȚĂ LA TOT PASUL
Din fericire, județul Constanța este ferit de acest pericol, însă asta nu înseamnă că nu vom avea și noi de suferit. După ninsorile din ultima vreme, există încă multe drumuri care nu au fost deszăpezite complet. Meteorologii anunță, în următoarele zile, temperaturi pozitive la Constanța, cel puțin în timpul zilei. Potrivit prognozei ANM pentru următoarele cinci zile, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 7 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între -7 și 3 grade Celsius. Specialiștii spun că acest lucru va face ca zăpada să se topească ziua, când temperaturile vor fi pozitive, și va îngheța noaptea, când vremea se va răci. De aceea, autoritățile recomandă să fiți prudenți.
RECOMANDĂRI PENTRU ȘOFERI
Evitați să circulați cu mașina personală, iar dacă este necesar, țineți cont de anumite reguli. Polițiștii vă recomandă ca, la pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv. Pe porţiunile acoperite cu gheață este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp. Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor! De asemenea, întotdeauna trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.