Lucrarea Adrianei Babeţi „Amazoanele. O poveste” a fost desemnată Cartea anului 2013, în cadrul unei ceremonii care a avut loc, sâmbătă seară, în Sala Rondă a hotelului Intercontinental din Bucureşti. Premiul i-a fost înmânat autoarei, profesor de literatură comparată la Universitatea de Vest din Timişoara, de către vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Varujan Vosganian, laureat al acestui premiu în 2009, pentru „Cartea şoaptelor”.
Juriul care a desemnat volumul câştigător a fost format din preşedintele USR, Nicolae Manolescu, şi redactorii revistei „România literară”.
PAS CU PAS, PE URMELE MITULUI Despre ineditul demers de a prezenta povestea amazoanelor, Adriana Babeţi scrie, în volumul publicat la editura ieşeană Polirom: „Am pornit, pas cu pas, pe urmele amazoanelor, ca să le împresor şi cuceresc ca pe-o cetate. Întâi, am atacat reduta cea mai expusă a întregii poveşti: însuşi numele lor. Apoi, a trebuit să aflu ce scriu poeţii, dar şi istoricii din vechime, greci şi romani, despre neamul amazoanelor. Iar în finalul atacului, cu hârtiile în faţă, am vrut să intru în Amazonlandia: în zecile de tărâmuri, unele aflate la graniţa dintre mit şi realitate, unde anticii credeau că ar fi trăit şi luptat aceste femei”.
La Premiul Cartea anului 2013 au mai fost nominalizate volumele „Fals tratat de manipulare”, de Ana Blandiana, „Exerciţii de imaturitate”, de Livius Ciocârlie, „Ce a fost. Cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache”, de Paul Cornea, „Negru şi Roşu”, de Ioan T. Morar, „Costumul negru”, de Adrian Popescu, şi traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari a volumului „Eroul discret”, de Mario Vargas Llosa.