Manifestanţi înarmaţi au atacat cu rachete, marţi seară, consulatul SUA din Benghazi. Demonstranţii protestau faţă de un film considerat insultător pentru Islam. Ambasadorul SUA în Libia, J. Christopher Stevens şi trei funcţionari americani au fost ucişi în atacul asupra consulatului din Benghazi. Moartea ambasadorului demonstrează incapacitatea autorităţilor libiene de a asigura securitatea în ţară, unde miliţiile armate fac legea, la aproape un an de la îndepărtarea lui Muammar Gaddafi de la putere. Nişte martori au declarat că manifestanţii au rupt drapelul american şi au incendiat consulatul, adăugând că înfruntări au avut loc între forţele de securitate şi bărbaţi armaţi. Unul dintre ei a anunţat că nişte salafişti se găseau printre atacatori, comiţând acte de furt şi vandalism. Considerat fief al islamiştilor radicali, Benghazi, al doilea oraş al ţării şi bastionul revoluţiei, a cunoscut un val de violenţe, în ultimele luni, cu atacuri împotriva occidentalilor şi asasinate ale ofiţerilor armatei sau securităţii. Autorităţile libiene, deja depăşite de recrudescenţa violenţelor şi proliferarea armelor în urma îndepărtării de la putere a lui Muammar Gaddafi în octombrie 2011, s-au regăsit de câteva săptămâni în faţa creşterii în putere a mişcării salafiste, care a distrus îndeosebi mausoleele musulmane.
Potrivit ”Wall Street Journal”, filmul ”Innocence of Muslims” (Inocenţa musulmanilor) a fost realizat de Sam Bacile, un israeliano-american. Şi la Cairo, în Egipt, a avut loc o amplă acţiune de protest împotriva peliculei. După manifestaţia din Cairo, autorul filmului a declarat pentru cotidianul american: ”Islamul este un cancer”. Difuzarea filmului şi violenţele pe care le-a provocat amintesc de cele care au avut loc în 2005, după difuzarea caricaturii Profetului Mahomed semnată de un caricaturist danez.
FAPTUL E CONSUMAT! Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat vehement atacul comis la consulatul american şi a adus un omagiu ambasadorului şi celor trei funcţionari ucişi. Atacurile din Libia şi din Egipt au avut repercusiuni asupra campaniei electorale din SUA, unde candidatul republican la prezidenţiale, Mitt Romney, l-a acuzat pe Obama de simpatie pentru extremiştii musulmani. SUA vor trimite în Libia o echipă a Forţelor Navale specializată în combaterea terorismului, anunţă Pentagonul. La rândul său, Franţa a cerut autorităţilor libiene să îi aresteze pe cei vinovaţi de atacul care a vizat consulatul american din Benghazi. ”Libia a prezentat scuze SUA, poporului american şi întregii lumi, pentru ce s-a întâmplat”, a declarat Mohamed al-Megaryef, preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică din Libia.
AL-QAIDA ACUZĂ SUA Al-Qaida a difuzat o înregistrare video în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie, în care acuză SUA că pregătesc un holocaust împotriva americanilor musulmani. Înregistrarea conţine intervenţiile liderului al-Qaida, Ayman al-Zawahiri şi purtătorului său de cuvânt american, Adam Gadahn. Acesta respinge afirmaţiile preşedintelui Barack Obama potrivit cărora SUA nu sunt în război împotriva islamului: ”Astăzi, americani musulmani sunt ucişi în Yemen, mâine vor fi ucişi la New York şi Los Angeles. Pregătiţi-vă pentru holocaust”. Ayman al-Zawahiri i-a succedat lui Osama bin Laden la conducerea reţelei extremiste. ”Creierul” operaţiunilor şi principalul purtător de cuvânt al al-Qaida, el este de acum cel mai căutat om din lume. Autorităţile americane oferă 25 de milioane de dolari pentru el. Născut în 1978, în sudul Californiei, Gadahn s-a convertit la islam şi a apărut în mai multe înregistrări video ale al-Qaida, începând din 2004.