Actualul ambasador al Bulgariei la Paris, Marin Raikov, a fost numit de preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, la conducerea unui guvern de experţi care va conduce ţara până la alegerile legislative anticipate din 12 mai. ”Premierul trebuie să fie un diplomat bun, moderat, rezonabil, competent”, a declarat preşedintele. ”El trebuie să cunoască situaţia internaţională şi să apere interesele Bulgariei la Bruxelles”, a mai apreciat Plevneliev. Marin Raikov, în vârstă de 52 de ani, a fost adjunctul ministrului de Externe din 1998 până în 2001, într-un guvern anticomunist, apoi ambasador la Paris din 2001 până în 2005. El a fost numit din nou în acest post în 2010. El îi va succeda premierului conservator Boiko Borisov, care a demisionat la presiunea manifestaţiilor de stradă, la 20 februarie şi va ocupa şi postul de ministru de Externe.
Marin Raikov, care a susţinut întotdeauna politica euro-atlantică a Sofiei, este fiul diplomatului Raiko Nikolov, al cărui nume a fost citat în Franţa în cadrul afacerii Charles Hernu, ministrul francez al Apărării din 1981 până în 1985. În 1996, revista ”L\'Express” a făcut dezvăluiri pe baza unor documente venite din Est, potrivit cărora Nikolov l-a recrutat ca informator pe Charles Hernu, care ar fi redactat, din 1953 până în 1963, rapoarte politice pentru serviciile secrete bulgare, ruse şi române. Raiko Nikolov a recunoscut că l-a cunoscut pe Charles Hernu dar a dezminţit că l-a recrutat ca informator. Familia ministrului francez a respins aceste acuzaţii.
Noul premier bulgar va trebui să recurgă la talentul său de diplomat pentru a încerca să calmeze tensiunea socială alimentată de sărăcie şi de neîncrederea faţă de clasa politică, în timp ce Guvernul său va avea puteri limitate. El va trebui să răspundă aşteptărilor protestatarilor care vor ca societatea civilă să controleze instituţiile şi desfăşurarea alegerilor, în vederea combaterii corupţiei. Totodată, Guvernul interimar trebuie să menţină delicata stabilitate economică şi financiară.