Ambasadorul ceh în Pakistan a fost ucis într-un atentat sinucigaş

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Masacru la Islamabad

Ambasadorul ceh în Pakistan a fost ucis într-un atentat sinucigaş

Externe 22 Septembrie 2008 / 00:00 547 accesări

Sîmbătă, în jurul orei locale 19.45, un kamikaze a făcut să explodeze un camion-capcană la bariera de securitate a Hotelului Marriott, unul dintre cele două mari hoteluri din capitala pakistaneză Islamabad, care a fost parţial distrus înainte de a arde complet în incendiul care a urmat. Ambasadorul Cehiei în Pakistan, care ceruse ajutor, la scurt timp după atentat, de la Hotelul Marriott, unde locuia de la numirea sa în funcţie, a fost ucis, a anunţat, duminică, la Praga, Ministerul ceh al Afacerilor Externe. “Ambasadorul Ivo Zdarek a fost ucis în atacul terorist din Pakistan, la 20 septembrie”, indică MAE de la Praga pe site-ul său Internet. Televiziunea publică CT 24 a relatat că poliţia din Islamabad a găsit corpul neînsufleţit al diplomatului. Potrivit lui Jaroslav Kalfirt, şeful adjunct al misiunii diplomatice cehe din Pakistan, ambasadorul a răspuns la telefon după explozie, asigurînd că este viu şi nevătămat, dar la scurt timp a sunat cerînd ajutor şi rugînd a fi evacuat. Ultima discuţie telefonică a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 20.00 (14.00 GMT), potrivit diplomatului citat. Tot în atentatul de la Islamabad a fost dat dispărut şi un diplomat danez.

Autorul atentatului-sinucigaş de sîmbătă, de la hotelul Marriott din Islamabad, a intrat mai întîi cu un camion mare în bariera de securitate, s-a aruncat în aer în cabină, iar încărcătura de 600 de kilograme a explodat cîteva minute mai tîrziu. Imaginile filmate de camerele de securitate ale hotelului şi date publicităţii de Ministerul de Interne, arată un camion mare, de culoare închisă, îndreptîndu-se spre bariera de acces în parcarea hotelului. Vehiculul a forţat bariera, dar s-a oprit într-un grilaj metalic, care se ridică automat după ce o maşină este controlată de paznici. Apoi, autorul atentatului a detonat o bombă, aparent nu foarte puternică, ce a incendiat cabina. După cîteva momente, paznicii au încercat să stingă flăcările. După cîteva minute, camera nu a mai filmat, din cauza exploziei care a distrus hotelul, potrivit consilierului premierului privind afacerile interne, Rehman Malik. Cel puţin 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentat, potrivit unor înalţi oficiali din serviciile de securitate. Bilanţul oficial anunţat duminică era de 53 de morţi şi 266 de răniţi.

Guvernul pakistanez a acuzat, duminică, mişcarea talibanilor pakistanezi cu legături cu al-Qaida pentru atentatul sinucigaş de sîmbătă. Rehman Malik a explicat într-o conferinţă de presă că autorii atentatului veneau din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, de la frontiera cu Afganistanul. “Toate pistele conduc la FATA”, acronimul zonei tribale din Pakistan, a spus oficialul. SUA şi Afganistanul afirmă de mult timp că în zonele tribale pakistaneze s-au refugiat şi îşi refac forţele talibanii din Afganistan şi militanţii al-Qaida. Specialiştii în al-Qaida recunosc unanim că nord-vestul Pakistanului a devenit noul front al războiului împotriva terorismului. Atacul a intervenit în contextul în care SUA şi-au înmulţit tirurile cu rachetă asupra acestei zone în care mor adesea şi civili. Pakistanul protestează de fiecare dată, dar fără rezultat. “New York Times” scria lunea trecută că preşedintele George W. Bush a autorizat în secret, în iulie, forţele speciale americane să desfăşorare raiduri terestre în nord-vestul Pakistanului, fără aprobarea prealabilă autorităţilor. Este ceea ce s-a şi întîmplat în 3 septembrie, cînd 15 civili, printre care femei şi copii, au murit într-un atac american. Washingtonul apreciază că Islamabadul nu face destule eforturi în cadrul războiului împotriva terorismului. La presiunea americană, armata pakistaneză a lansat, în august, o vastă ofensivă în districtul tribal Bajaur, care s-a soldat cu 800 de morţi, majoritatea combatanţi islamişti.

Pakistanul, singura putere nucleară nucleară din lumea musulmană, a plătit deja un preţ mare în războiul împotriva terorismului. Peste o mie de militari pakistanezi au murit în operaţiunile din zonele tribale începînd din anul 2000 şi peste 1.200 de persoane şi-au pierdut viaţa în campania fără precedent de atentate sinucigaşe declanşată în urmă cu mai bine de un an. Însuşi Osama ben Laden, despre care SUA cred că se ascunde în munţii din Pakistan, a decretat în urmă cu un an Jihad împotriva Islamabadului, care este “cîinele lui Bush”, potrivit lui.

Taguri articol


12