Ambasadorul Regatului Belgia la București, Philippe Beke: „O descentralizare a portului ar aduce noi oportunităţi de afaceri”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Parteneriat de afaceri Belgienii, interesați să investească în Portul Constanța

Ambasadorul Regatului Belgia la București, Philippe Beke: „O descentralizare a portului ar aduce noi oportunităţi de afaceri”

Justiție 28 Iunie 2014 / 00:00 792 accesări

Oamenii de afaceri belgieni sunt interesați să investească în Portul Constanța, în ciuda țipetelor și încrâncenărilor unor operatori care susțin că portul nu a mai cunoscut dezvoltare în ultima vreme și nici nu va mai cunoaște dacă Guvernul, prin Ministerul Transporturilor (MT), va ceda un pachet de acţiuni către Primăria Constanţa şi va lista la bursă un alt pachet de acțiuni. Au spus-o vineri, în cadrul unei întâlniri de afaceri ce a avut loc la sediul Camerei de Comerț. Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, unde agenţi economici români şi străini au discutat faţă în faţă, timp de câteva ore, despre domeniile în care activează, în vederea încheierii unor contracte viabile. Delegația belgiană a fost condusă de Excelența Sa Chris Hoornaert, ambasadorul Portului Antwerp, și însoțită de Excelența Sa Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgia la București, directorul adjunct al Agenției pentru IMM - „Enterprise Europe“ Flandra, Hajar Zamouri, și managerul Departamentului Internațional al Camerei de Comerț și Industrie Antwerp Waasland, Jill Suetens. ”Belgienii caută oportunități de afaceri cu firme din județul Constanța pe diferite domenii de activitate, însă, fiind o regiune în care portul din Antwerp reprezintă cea mai mare pondere a activității, era de așteptat ca oaspeții străini să fie interesați de serviciile portuare, mai precis de tot ce ține de transport, expediții, logistică și construcții portuare. De altfel, joi, 26 iunie, delegația belgiană a avut prilejul să vadă o prezentare destul de laborioasă a Portului Constanța și să viziteze o parte din acesta, fiind impresionată de facilitățile pe care le oferă”, a declarat președintele în exercițiu al CCINA, Ion Dănuț Jugănaru.

ÎMPĂRȚIREA ACȚIUNILOR = DEZVOLTARE În cadrul întâlnirii de afaceri de vineri, legat de transferul acțiunilor MT către municipalitate și listarea pe bursă a unui alt pachet de acțiuni, ambasadorul Regatului Belgia la București, Philippe Beke, a declarat că, înainte de a se lua o decizie cu privire la Portul Constanța, ar trebui făcut un studiu de impact. ”Împărțirea acțiunilor ar trebui să reflecte tendințele de dezvoltare, investițiile care se vor face în acest sens. În orice caz, o descentralizare ar duce la noi oportunități de afaceri, la dezvoltarea terminalului de containere și la dezvoltarea fabricilor din industria navală”, a spus Excelența Sa. El a precizat că în Belgia există trei sisteme diferite în administrarea portului și toate funcționează bine. ”Portul Antwerp este administrat de municipalitate. Aceasta înseamnă că acțiunile îi aparțin. Există și implicarea managerilor privați, dar tot ceea ce ține de dezvoltarea portului, de extindere, de derularea activităților aparține de municipalitate. În portul Gent este 100% investiție privată, cu nicio implicare a municipalității. Avem și un alt port, cel din Zebrugge, care aparține în întregime de Ministerul Transporturilor”, a explicat ambasadorul Regatului Belgia la București.

Potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului, volumul exporturilor dintre cele două state este în creștere, față de anul trecut, cu 12%. În județul Constanța există 65 de firme cu capital belgian, suma investită de acestea fiind de 500.000 de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 100.000 de euro. Evenimentul face parte dintr-o misiune economică multisectorială în Constanța, organizată în perioada 26 - 27 iunie, de Centrul ”Enterprinse Europe Network” Constanța, din cadrul CCINA, în colaborare cu ”Enterprinse Europe Network” - Flandra și Camera de Comerț Industrie - Antwerp.



12