Ambasadorul României la Damasc, relocat la Beirut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Precauţie

Ambasadorul României la Damasc, relocat la Beirut

Externe 10 Decembrie 2012 / 00:00 362 accesări

Cea mai mare parte a personalului ambasadei României la Damasc, inclusiv ambasadorul, a fost relocată la Beirut, în Republica Libaneză, din raţiuni de securitate, informează MAE, precizând că în capitala Siriei va fi menţinut personal consular. ”Deteriorarea semnificativă a situaţiei generale de securitate, inclusiv în zone centrale din capitala siriană, a condus la necesitatea restrângerii activităţii ambasadei României la Damasc şi la reducerea personalului diplomatic”, se arată într-un comunicat al MAE. Ministerul reiterează apelul către cetăţenii români să părăsească, cât mai curând posibil, teritoriul sirian, prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. MAE reaminteşte că în cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37 la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna non stop, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de email: drco@mae.ro. Siria se confruntă de 20 de luni cu un conflict devastator, declanşat de o revoltă populară care s-a militarizat, în decursul timpului. Peste 42.000 de persoane au fost ucise în această perioadă.

REBELII ŞI ARMELE CHIMICE În scrisori adresate ONU, puterea din Siria a avertizat împotriva unei utilizări de către rebeli a unor arme chimice, în cadrul conflictului şi a repetat că trupele sale nu vor recurge la acest tip de armament, împotriva poporului sirian. ”Ministerul sirian de Externe deplânge inacţiunea comunităţii internaţionale în urma unei recente preluări a controlului, de către un grup terorist, asupra unei uzine private care fabrică clor toxic, la est de Alep”, se arată în aceste scrisori. Ministerul se referă la uzina siriano-saudită SYSACCO, care produce sodă caustică şi gaz clorhidric, asupra căreia, potrivit unor locuitori şi unei înregistrări video realizate de rebeli, membri ai jihadului din cadrul Frontului al-Nosra au preluat controlul, săptămâna trecută. Instalaţia se află în apropiere de localitatea Sfir, într-o regiune agricolă. În trecut, agricultorii au formulat numeroase plângeri, acuzând uzina de poluarea apei. Miercuri, un grup de rebeli a postat online o înregistrare video în care apar bărbaţi purtând măşti de protecţie, arătând sticle cu clorură de potasiu şi deversând, ulterior, acest produs într-un butoi în care se aflau doi iepuri care au murit. În aceste scrisori adresate Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general al organizaţiei, Ban Ki-moon, Damascul reafirmă că nu va utiliza niciodată arme chimice, dacă există, deoarece îşi apără poporul de ”terorismul susţinut de ţări cunoscute, cu SUA în frunte”.

Comunitatea internaţională şi-a înmulţit avertismentele adresate preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, pe care îl îndeamnă să nu recurgă la armament chimic. Oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului că armata a încărcat gaz sarin în bombe destinate lansării din avion. Ban Ki-moon a apreciat că recurgerea la acest tip de armament ar fi o ”crimă scandaloasă”.

INOVAŢIE REBELĂ Rebeli din nord-vestul Siriei au creat, pe baza unui şasiu de maşină, un vehicul blindat unic în felul său, care va fi mobilizat pe câmpul de luptă, la Alep. Sham II, care a primit numele Siriei antice, a necesitat o lună de muncă, începând de la concepere, asamblare şi până la realizarea vehiculului, a declarat cel care l-a conceput, Mahmud Abud, membru al Brigăzii al-Ansar. Vehiculul blindat uşor, din oţel, are aproximativ patru metri lungime şi doi metri lăţime şi o mitralieră de 7,62 de milimetri operată din interior. El este echipat cu trei camere în faţă, una în spate şi una pentru sistemul de vizare al mitralierei. Habitaclul este în întregime închis, iar echipajul comandă totul din interior. Şoferul conduce vehiculul cu ajutorul unui ecran, iar trăgătorul poate să acţioneze mitraliera printr-un vizor, cu ajutorul ecranului său şi al unei manete de jocuri transformată în manşă de tir. Pereţii din metal au o grosime de 2,5 centimetri şi pot rezista unor tiruri de tun de calibrul 23 milimetri. Vehiculul nu rezistă, însă, unui tir cu lansator de rachetă de tip RPG sau unui obuz de tanc de luptă. Fără să punem la socoteală mitraliera, vehiculul a costat 10.000 de dolari şi este sută la sută made in Siria, şi-a exprimat satisfacţia inventatorul acestuia.



12