Ambulanţa, chemată pentru stări febrile şi dureri de dinţi!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inconştienţă sau comoditate? În loc să se trateze în ambulator...

Ambulanţa, chemată pentru stări febrile şi dureri de dinţi!?

Sănătate 11 Iulie 2012 / 00:00 532 accesări

Peste 200 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii şi deshidratări, iar 5.482 au solicitat serviciile de ambulanţă în ultimele 24 de ore, potrivit datelor cetralizate de către Ministerul Sănătăţii (MS), prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă (COSU).

Numărul persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale înregistrează o uşoară creştere faţă de ziua precedentă. Potrivit MS, în această perioadă, numărul de ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în judeţe a fost de 1.161. La nivel naţional au fost organizate peste 1.300 puncte de prim ajutor. Şi la Constanţa, în staţiunile litoralului românesc, funcţionează puncte de prim ajutor, în acestea desfăşurându-şi activitatea personal specializat să acorde primul ajutor. Chiar dacă judeţul nostru nu a fost afectat serios de temperaturile crescute, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, a declarat că s-a putut constata o creştere a solicitărilor în ultimele 24 de ore, cifra acestora ajungând la 424, în vreme ce, în primele zile ale lunii, se înregistraseră 350 de solicitări. Tot în ultimele 24 de ore au fost înregistrate şi 20 de cazuri de lipotimii, a precizat medicul. Din păcate, cele mai multe solicitări au fost neîntemeiate, astfel că autosanitarele au fost „blocate” inutil. „Rugăm populaţia să înţeleagă care este, de fapt, rolul Ambulanţei. Este unul de maximă urgenţă, nicidecum de intervenţii pentru stări febrile, dureri de dinţi sau alte mici probeme de sănătate care ar putea fi rezolvate cu uşurinţă de către medicul de familie sau de personalul specializat din policlinici”, a declarat medicul şef. Deficitul de personal al SAJ reprezintă în continuare o mare problemă, motiv pentru care lucrul, mai ales în perioada de vară, când populaţia aproape că se triplează la Constan?a, devine extrem de dificil. Potrivit medicului şef, în această perioadă au fost deschise substaţii de ambulanţă în Eforie Nord, Costineşti şi Neptun.

SE MENŢIN RECOMANDĂRILE Cum şi în zilele următoare sunt anunţate temperaturi ridicate în multe judeţe, medicii MS menţin recomandările către populaţie. Astfel, pentru prevenirea incidentelor, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, spun medicii. „Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, susţin specialiştii MS. De asemenea, pe parcursul zilei se recomandă duşuri călduţe. Aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. „Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, potrivit medicilor. Ei mai recomandă evitarea activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). „Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, spun medicii MS.



12