Ambulanţe captive în mijlocul unui trafic îngreunat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ambulanţe captive în mijlocul unui trafic îngreunat

Politică 13 August 2008 / 00:00 538 accesări

Serviciile de ambulanţă din Bucureşti primesc, de ieri, în baza unui protocol semnat cu Poliţia Rutieră, ajutorul oamenilor legii, care vor urmări reducerea numărului de accidente în care sînt implicate salvările, dar şi a timpului de intervenţie al acestora. Şeful Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, cms. şef Constantin Dancu, a declarat că la Constanţa s-au desfăşurat simulări de acest fel, dar nu în sezonul estival, cînd traficul este foarte aglomerat. Mai mult decît atît, şeful SPR a amintit de numărul insuficient de poliţişti din subordinea sa, ceea ce exclude implicarea efectivelor, şi-aşa foarte modeste, în experimente sau alte acţiuni cu excepţia urgenţelor din trafic.

În cadrul acţiunii comune care a început ieri şi continuă astăzi, poliţiştii din Capitală vor însoţi, în anumite intervale orare, ambulanţele aflate în misiune şi vor interveni în situaţiile în care şoferii nu au acordat prioritate salvărilor. Oamenii legii îi vor opri pe conducătorii auto imprudenţi şi le vor ridica permisele de conducere, în timp ce ambulanţele îşi vor continua drumul către urgenţe. Acţiunea vine pe fondul producerii a numeroase accidente în care au fost implicate ambulanţe.

Dacă în prezent Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa se confruntă cu o situaţie deficitară de personal în raport cu solicitările zilnice, este de salutat, oricînd, orice acţiune menită să disciplineze atitudinile antisociale ale unor şoferi certaţi cu legea sau cu bunul-simţ. Şoferii constănţeni de pe ambulaţe reclamă faptul că zilnic se confruntă cu manifestări obraznice sau necooperante ale unor conducători auto care ignoră nu doar normele elementare ale Codului rutier, dar implicit, suferinţele victimelor în sprijinul cărora intervin maşinile salvării şi pentru care fiecare clipă poate însemna o şansă la viaţă.

Potrivit poliţiştilor, cele mai frecvente cauze care duc la producerea accidentelor în care sînt implicate ambulanţe le reprezintă neacordarea priorităţii salvărilor, neasigurarea la schimbarea benzii de circulaţie sau conducerea imprudentă. În cazul în care şoferii nu acordă prioritate ambulanţelor aflate în misiune, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, aceştia riscă să-şi piardă carnetul pentru o perioadă de 30 de zile şi să fie sancţionaţi cu patru sau cinci puncte de penalizare, în valoare de 200-250 de lei.

Taguri articol


12