AMBULANȚE, „sicrie“ pe patru roți! E grav...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

AMBULANȚE, „sicrie“ pe patru roți! E grav...

Sănătate 17 Aprilie 2018 / 20:32 2010 accesări

Despre situația ambulanțelor "sicrie" pe patru roți, a decis să vorbească pe blogul său fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog.

"Anul trecut s-au adus acuzații extrem de grave (total nefondate, desigur) la adresa Ministerului Sănătății pe care îl conduceam la vremea respectivă privind „blocarea artificială” a procesului de reînnoire a parcului auto de la nivelul SMURD și al Serviciilor Județene de Ambulanță", scrie fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, pe blogul său.

Criza ambulanțelor continuă și astăzi, riscurile la adresa populației rămânând foarte crescute. "Având în vedere această problemă, am adresat o întrebare parlamentară în care am solicitat să mi se comunice în ce stadiu se află procedura de achiziție publică a noilor ambulanțe și de ce această procedură nu a fost finalizată până acum de către Departamentul pentru Situații de Urgență. În situația în care există întârzieri nejustificate, vreau să știu motivele acestor întârzieri și numele celor responsabili pentru situația această problemă", adaugă fostul demnitar.

"În luna mai a anului 2017, secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a adus acuzații extrem de grave la adresa Ministerului Sănătății pe care îl conduceam la vremea respectivă. Am fost acuzat atunci de „blocarea artificială” a procesului de reînnoire a parcului auto de la nivelul SMURD și al Serviciilor Județene de Ambulanță.

Într-o scrisoare adresată ministerului, dr. Arafat a afirmat că „soluția optimă de ieșire în cel mai scurt timp din impasul în care ne aflăm este deblocarea situației astfel încât Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) să își continue procedura integrată atât pentru serviciile de ambulanță, cât și pentru SMURD și continuarea în acest sens a colaborării existente între cele două ministere, în interesul asigurării asistenței de urgență pentru cetățeni. Orice altă soluție adoptată va duce la agravarea fără precedent a situației în care ne aflăm, având drept consecință creșterea continuă a costurilor de reparație și întreținere a ambulanțelor și, ceea ce este mult mai important, apariția unor riscuri de neacceptat pentru viața pacienților care necesită intervențiile de urgență. Trebuie să vă aduc în vedere, în modul cel mai serios, că suntem cu mult mai aproape decât vă puteți imagina de ziua în care populația, pe bună dreptate, va reproșa vehement decesul unui pacient la care fie echipajul de urgență nu a mai ajuns în timp util din cauza defectării ambulanței în cursul intervenției, fie echipamentele medicale nu au funcționat și nu s-au putut efectua procedurile salvatoare de viață. Sub această presiune a situației descrise de domnul Arafat, pentru finalizarea cu rapiditate a procedurii de achiziție a noilor ambulanțe, Guvernul României a decis să accepte propunerea domniei sale, IGSU rămânând autoritatea care s-a ocupat în continuare de procedura de achiziție publică.

De atunci, iată, a trecut imediat un an de zile și, în continuare, sistemul de gestionare a situațiilor de urgență se confruntă cu o criză a ambulanțelor, riscurile la adresa populației rămânând foarte crescute.

Având în vedere această problemă, i-am adresat o întrebare ministrului Carmen Dan (Ministerul Afacerilor Interne) în care am solicitat să mi se comunice în ce stadiu se află procedura de achiziție publică a noilor ambulanțe și de ce aceasta nu a fost finalizată până acum de Departamentul pentru Situații de Urgență, așa cum a fost promis de către secretarul de stat Raed Arafat. În situația în care există întârzieri nejustificate, vreau să știu motivele acestor întârzieri și numele celor responsabili pentru situația în care ne aflăm", a scris fostul demnitar pe blogul său.



12