Temperaturile extrem de ridicate înregistrate în ultimele zile şi-au pus serios „amprenta” şi asupra Serviciilor de Ambulanţă din ţară. În ultimele 24 de ore, serviciile au înregistrat peste 3.600 de solicitări cauzate de caniculă, conform datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii (MS), prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă (COSU). La Constanţa, numărul solicitărilor a fost în creştere în perioada menţionată, Ambulanţa fiind apelată de peste 380 de ori. Medicii Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Constanţa aşteaptă o creştere semnificativă în weekend-ul care vine. „Cu siguranţă vom avea solicitări cu mult mai mari, chiar şi peste 440 pe zi, weekend-ul viitor, când cifra celor care ajung pe litoral va fi în creştere”, a declarat directorul medical al SAJ Constanţa, dr. Ionuţ Cealera. Medicul spune că cele mai multe cazuri sunt cauzate de caniculă: lipotimii, stări febrile, dar şi boli digestive. „Mulţi părinţi îşi hrănesc copiii - ţinuţi în soare - cu alimente depozitate la temperaturi extrem de ridicate, astfel că acestea se alterează, iar copiii se îmbolnăvesc”, explică dr. Cealera. Totodată, spune medicul, mulţi copii se aleg cu boli digestive după ce înghit apă din mare.
SOARELE I-A „TOPIT”... BINE Potrivit MS, la nivel naţional s-au înregistrat 67 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate şi cărora li s-a acordat ajutor specializat. „La Constanţa au fost 10 persoane care au avut nevoie de ajutor medical din cauza temperaturilor ridicate”, a declarat dr. Cealera. În ţară, Serviciile de Ambulanţă au mobilizat 614 autospeciale pentru intervenţiile în caz de urgenţă. Pe litoral, ca urmare a numărului mare de turişti, SAJ a deschis trei substaţii în Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, în fiecare dintre aceste substaţii existând, în permanenţă, câte un echipaj gata să intervină în orice moment.
NU A FOST RAPORTAT NICIUN CAZ DE DECES AVÂND DREPT CAUZĂ CANICULA.
MS recomandă, în continuare, populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate, pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme.