Ambulatoriu TBC european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Condiţii de ultimă oră pentru bolnavi

Ambulatoriu TBC european

Eveniment 08 Iulie 2011 / 00:00 1180 accesări

Singurul Ambulatoriu (policlinică) de specialitate TBC din Constanţa, ce aparţine de Spitalul de Pneumoftiziologie, îşi desfăşura activitatea în condiţii precare, deloc demne pentru o unitate medicală. Pacienţii erau consultaţi în încăperi care nu ofereau nici măcar minimul de confort impus de normele sanitare ale UE, cu podele rupte, pereţi cu tencuiala căzută, dotări insuficiente şi vechi de zeci de ani. Sala de aşteptare avea, de asemenea, o imagine deplorabilă. De-a lungul timpului s-a tot încercat un minim de igienizare, însă departe de ceea ce înseamnă amenajarea unei unităţi medicale la standardele anului 2011, în condiţiile în care fondurile erau aproape „0”. Eforturile celor care au avut în grijă ambulatoriul au fost inutile. Era clar că unitatea avea nevoie de investiţii importante, atât pentru modernizare, cât şi pentru dotare. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), locuitorii judeţului, dar nu numai, vor beneficia, nu peste mult timp, de servicii medicale de cea mai bună calitate, de servicii medicale oferite în spaţii civilizate, la standarde europene. Ambulatoriul de specialitate TBC din Constanţa a fost inclus într-un program operaţional regional de reabilitare a infrastructurii, modernizare, dezvoltare şi echipare. Rezultatele anticipate ale proiectului sunt unele pe măsură, respectiv: creşterea numărului de pacienţi consultaţi/trataţi în ambulatoriu, creşterea eficienţei termice a clădirii, reducerea cu10% a cheltuielilor cu întreţinerea clădirii, crearea a noi locuri de muncă pentru personalul medical, dar şi creşterea valorii şi a duratei normale de funcţionare a mijloacelor fixe clădiri şi dotări.

AMBULATORIUL INTEGRAT AL SPITALULUI TBC ESTE ACUM CEL MAI MODERN DIN ŢARĂ ŞI BENEFICIAZĂ DE CEA MAI MARE INVESTIŢIE ÎN REABILITARE ŞI DOTĂRI - 11,9 MILIOANE LEI, DIN CARE OPT MILIOANE DIN FONDURI NERAMBURSABILE, 1,2 MILIOANE LEI DE LA STAT ŞI APROAPE 500 MII LEI DE LA CJC

• DEFICIT DE PERSONAL • Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Erdin Borgazi, susţine că trebuie rezolvată şi problema deficitului de personal. „Avem un singur medic radiolog dar, cu eforturi mari, am reuşit să-i convingem pe cei de la Ministerul Sănătăţii să ne aprobe deblocarea unui post şi să putem susţine concurs pentru angajarea a încă unui medic. Probleme avem şi în ceea ce priveşte asistentele şi infirmierele”, a declarat directorul dr. Borgazi. Ambulatoriul are nevoie de încă două asistente cu competenţe în radiologie şi tot atâtea infirmiere. Managerul susţine că multe infirmiere au plecat la muncă în străinătate şi au lăsat în urmă o adevărată criză de personal.

• DOTĂRI DE ULTIMĂ ORĂ • De nenumărate ori au fost semnalate problemele cu care s-a tot confruntat personalul medical al Ambulatoriului, probleme care n-au făcut altceva decât să împiedice cadrele medicale în stabilirea diagnosticelor certe pentru pacienţi. Piesa de „rezistenţă” a unităţii sanitare a fost reprezentată, ani buni, de un aparat de radiologie din 1967. „Acum nu mai avem de ce să ne plângem. Avem un computer tomograf ultramodern ce va atrage şi pacienţi din alte judeţe. Este foarte important, mai ales că am primit clasificarea IIM cu termen de conformare în care se preciza că trebuie ca 20% dintre pacienţii noştri să fie din alte judeţe. De acum încolo nu vom mai avea probleme şi doresc să mulţumesc Consiliului Judeţean, mai ales preşedintelui Nicuşor Constantinescu, pentru implicarea şi sprijinul acordat”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Erdin Borgazi.

Alina GHENCEA



12