Ambulatoriu TBC ultramodern pentru constănţeni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră naţională iniţiată de CJC . Proiect european de amploare

Ambulatoriu TBC ultramodern pentru constănţeni!

Eveniment 14 Octombrie 2010 / 00:00 643 accesări

Evenimentul de lansare a ordinului de începere a execuţiei lucrărilor de „Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa” a avut loc ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea calităţii serviciilor medicale, dar şi modernizarea şi eficientizarea serviciilor prestate în cadrul ambulatoriului. Atingerea obiectivului general propus se va realiza prin îndeplinirea următoarelor obiective specifice: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii – reparaţii la clădiri şi instalaţii; dotarea cabinetelor medicale cu aparatură şi echipamente moderne, la standarde europene; echiparea ambulatoriului cu mobilier şi alte dotări; implementarea unui sistem informatic de evidenţă şi control al activităţilor din ambulatoriu; protecţia mediului şi gestionarea corespunzătoare a deşeurilor.

PROIECTUL ARE O VALOARE DE 12.006.521,11 LEI

REZULTATE ANTICIPATE. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, beneficiar este Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţelului Constanţa, Organism Intermediar - Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Autoritate de Management - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar durata de execuţie, de ieri, este de 85 de zile. Valoarea totală a proiectului este de 12.006.521,11 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă FEDR 8.377.003,58 lei, valoare eligibilă nerambursabilă de la bugetul de stat 1.281.188,78 lei, iar contribuţia beneficiarului este de 2.348.328,75 lei. Rezultatele anticipate ale proiectului sunt: reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului. De asemenea, toate lucrările ce vor fi efectuate vor contribui la: creşterea numărului de pacienţi consultaţi/trataţi în ambulatoriu; creşterea eficienţei termice a clădirii; reducerea cu 10% a cheltuielilor cu întreţinerea clădirilor; crearea a noi locuri de muncă pentru personalul medical; creşterea valorii şi a duratei normale de funcţionare a mijloacelor fixe-clădiri şi dotări. Aşa cum am mai precizat, până la finalizarea lucrărilor, bolnavii cu afecţiuni pulmonare se pot adresa mini-ambulatoriului improvizat în cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr. 2.

APARATURA, PIESE DE MUZEU. Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, în subordinea căruia se află ambulatoriul de specialitate TBC, dr. Erdin Borgazi, a declarat că este primul asemenea proiect european de amploare iniţiat în cazul unui ambulatoriu de specialitate din ţară. El a precizat că, astfel, vor fi înlocuite aparate vechi, care constituiau deja un risc pentru investigarea bolnavilor. Nu de puţine ori, medicii ambulatoriului au tras un semnal de alarmă privind dotarea precară, aparatul de examinare fiind din 1967. „Cu aparatura din multe dintre spitalele din Constanţa putem să deschidem un muzeu”, a declarat preşedintele CJC, făcând referire şi la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală, Eforie Sud, unde există ustensile medicale asemănătoare cu „aparatele de tortură”.

GUVERN INCONŞTIENT. De mai bine de doi ani, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi cei ai CJC s-au chinuit să pună în aplicare proiectul, însă legislaţia din România, prost întocmită, a stopat activitatea, dar s-a mers şi pe pierdere. Dacă în fază de început, un euro era de 3600 lei, acum valoarea este de 4300 lei. Nu o dată, preşedintele CJC a cerut armonizarea legislaţiei din România cu cea din ţările europene pentru atragerea de fonduri europene, în contextul actualei crize economice. Nicuşor Constantinescu s-a arătat indignat de faptul că România este singura ţară care percepe un TVA de 24% pe fondurile europene.



12