Compania petrolieră americană Anadarko Petroleum va plăti 5,15 miliarde de dolari în cadrul unei înţelegeri cu Departamentul Justiţiei din SUA, pentru stingerea mai multor procese privind poluarea, aceasta fiind cea mai mare sumă câştigată de administraţia americană într-o astfel de speţă. Suma reprezintă cel mai mare succes al Departamentului Justiţiei în zona problemelor de mediu, depăşind cele patru miliarde de dolari plătite în 2012 de grupul British Petroleum (BP) în urma deversării catastrofale de petrol din Golful Mexic, cauzată de explozia platformei Deepwater Horizon. Cu toate acestea, amenda este cu mult mai redusă faţă de sancţiunea maximă de 14,2 miliarde de dolari propusă, în luna decembrie, de o instanţă din SUA, în timp ce administraţia americană şi colectivul de reclamanţi asociaţi în procese împotriva Anadarko au cerut iniţial daune de 25 miliarde de dolari. Acţiunile companiei au urcat cu 14,5% după anunţarea înţelegerii.
Dosarul se referă la activităţile companiei energetice Kerr-McGee, preluată în 2006 de Anadarko. Kerr-McGee a fost acuzată că a deversat deşeuri toxice, inclusiv toriu, creozot şi uraniu, în peste 4.000 de locaţii din SUA, pe o perioadă de câteva zeci de ani. Printre reclamanţii asociaţi în proces cu Guvernul federal se numără mai multe administraţii statale, triburile Navajo şi persoane fizice. 88% din suma obţinută de Guvern în înţelegere va fi distribuită către administraţiile statale asociate în proces, către triburile Navajo şi agenţii de protecţie a mediului, pentru a curăţa locaţiile afectate. Restul de 12% va merge într-un fond destinat despăgubirii populaţiei afectate.
Compania Anadarko a fost implicată şi în scandalul Deepwater Horizon, deoarece deţinea 25% din drepturile comerciale asupra exploatării Macondo din Golful Mexic. Compania nu era însă operatorul sitului şi nu avea dreptul sau obligaţia legală de a interveni, astfel că instanţa nu a inclus-o printre părţile acuzate. Totuşi, ca acţionar, Anadarko va trebui să suporte o parte din amenzi.