Amendarea Constituţiei SUA?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Amendarea Constituţiei SUA?!

Externe 10 Septembrie 2014 / 00:00 373 accesări

Democraţii din Senatul american au lansat, luni, o procedură, sortită eşecului, de a amenda Constituţia, pentru a limita influenţa miliardarilor şi companiilor în alegeri, o iniţiativă îndreptată în mod direct împotriva a doi miliardari apropiaţi republicanilor. În prima zi după vacanţa parlamentară, senatorii au început examinarea, într-un vot de procedură, a unui text pe care speră să-l transforme în cel de-al 28-lea Amendament la Constituţie. În trei paragrafe, textul autorizează Congresul şi cele 50 de state să plafoneze valoarea donaţiilor în politică şi să aplice restricţii specifice companiilor.

Democraţii ştiu deja că vor eşua, deoarece sunt departe de a avea susţinerea a două treimi dintre membrii Congresului, necesară în vederea modificării Constituţiei. Însă iniţiativa le permite să spună în faţa alegătorilor americani că Partidul Democrat luptă împotriva corupţiei în finanţarea electorală, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor legislative de la 4 noiembrie. Republicanii prezintă măsura ca pe o atingere adusă libertăţii de exprimare a companiilor şi bogătaşilor care doresc să intervină în dezbaterea publică. Iniţiativa democrată vizează să revină asupra a două decizii majore ale Curţii Supreme care au dereglementat în mod sensibil finanţarea electorală. În cazul Citizens United, în 2010, judecătorii au autorizat companii, sindicate şi alte organizaţii să finanţeze în mod liber publicitate de natură electorală, punând astfel capăt unor restricţii care durau de câtea decenii. În decizia McCutcheon, pronunţată în aprilie, Curtea Supremă a ridicat plafonul cumulului de donaţii pe care o persoană poate să le facă unor candidaţi în cursul unui ciclu electoral. Aceste liberalizări succesive au condus la o explozie a sumelor cheltuite de organizaţii terţe cu scop politic, dar care, contrar partidelor şi candidaţilor, pot strânge fonduri fără limită şi nu sunt obligate, în anumite cazuri, să dezvăluie identitatea donatorilor. Donaţiile directe către candidaţi şi partide rămân plafonate.

Fraţii Charles şi David Koch, care conduc un enorm conglomerat industrial, finanţează 17 organizaţii conservatoare mai mult sau mai puţin opace, care au strâns cel puţin 400 de milioane de dolari în alegerile din 2012, potrivit ”The Washington Post”. Fraţii Koch au devenit, pentru democraţi, ”întruchiparea corupţiei sistemului electoral american”. ”Vor să cumpere America, la toate nivelurile puterii. De ce? Pentru că vor să câştige şi mai mulţi bani”, a declarat Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat. Însă liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, denunţă ”voinţa democraţilor de a abroga protecţiile în termenii libertăţii de exprimare garantate de Primul Amendament pentru toţi americanii”.

Taguri articol


12