CURAT CA LAPTELE Toate stocurile de lapte praf neo-zeelandez potenţial contaminate cu o bacterie ce poate provoca moartea au fost retrase de la vânzare, a indicat directorul companiei de produse lactate Fonterra, Theo Spierings, care se jură că nu mai există, practic, niciun risc pentru consumatori. Grupul, care reuneşte 13.000 de fermieri neo-zeelandezi, a comunicat, la sfârşitul săptămânii trecute, că trei loturi de zer, folosite în mai 2012 la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari şi a băuturilor pentru sportivi, conţineau bacteria Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, boală ce provoacă paralizie şi chiar moarte. Pentru moment, nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire. Mai multe ţări, între care China, Singapore, Malaezia, Rusia şi Arabia Saudită, au luat imediat măsuri pentru ca loturile de produse lactate care conţineau această bacterie să fie scoase de la vânzare.
Noua Zeelandă, ale cărei exporturi sunt reprezentate în proporţie de 25% de produsele lactate, a trimis agenţi guvernamentali la fabricile Fonterra din ţară şi din Australia, pentru a ajuta compania să gestioneze criza. Fonterra era cel mai mare grup din Noua Zeelandă şi totalizează, cu 15,4 miliarde de litri de lapte pe an, 89% din producţia de lactate a ţării, unde 25% din economie este reprezentată de agricultură.
ALTE NEREGULI DESCOPERITE Cel mai mare importator de produse lactate din lume este China, aşa că directorul general al Fonterra, Theo Spierings, s-a deplasat la Beijing pentru a prezenta „cele mai profunde scuze” şi a promis că Fonterra va testa toate produsele care pleacă din Noua Zeelandă, ca măsură de precauţie. Autorităţile chineze au părut împăcate, dar tot au aplicat amenzi în valoare totală de 670 de milioane de yuani, circa 82 de milioane de euro. Amenda nu a fost, cum ne-am fi aşteptat, dată pentru produsele contaminate, ci pentru formarea unui monopol în domeniul laptelui. Şase firme din domeniul lactatelor au fost acuzate că au făcut o înţelegere ilegală asupra preţurilor. Amenzile au fost aplicate societăţilor Mead Johnson şi Abbott, ambele americane, Biostime din China, Fonterra din Noua Zeelandă, Friesland din Olanda şi Dumex, filială a societăţii franceze Danone, pe fondul unor scandaluri în industria chineză.
AMENZI DUPĂ... VINĂ Presa chineză a anunţat, la începutul lunii iulie, o anchetă a Comisiei de Stat pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC), cea mai înaltă instanţă chineză de supraveghere economică, privind producătorii străini de lapte pentru bebeluşi suspectaţi de înţelegere asupra preţurilor de vânzare. Imediat, Abbot şi Royal FrieslandCampina, producătorul olandez al mărcii Friso, au anunţat scăderi importante de preţuri, iar Danone a afirmat că a procedat la fel în privinţa filialei sale Dumex. La rândul lor, Wyeth Nutrition, filială a gigantului agroalimentar Nestlé, o ramură a producătorului nipon de produse lactate Meiji şi fabricantul chinez de lactate pentru copii Beingmate au anunţat reduceri de preţuri. NDRC a decis să nu aplice amenzi la societăţile Wyeth, Meiji şi Beingmate, după ce acestea au ales să coopereze în cadrul anchetei, să furnizeze probe importante şi să efectueze corecţiile care se impun. Mead Johnson a primit o amendă de 204 milioane de yuani, circa 25 de milioane de euro, iar Biostime a precizat, într-o declaraţie la Bursa din Hong Kong, că i s-a aplicat o penalitate de 163 de milioane de yuani, circa 19,9 milioane de euro. În schimb, Fonterra, implicată în ultimele zile într-un scandal răsunător după ce a recunoscut contaminarea unor produse lactate cu o bacterie potenţial mortală, a fost condamnată să plătească numai 4,5 milioane de yuani, circa 550.000 de euro.