Ameninţare iminentă împotriva occidentalilor, la Benghazi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ameninţare iminentă împotriva occidentalilor, la Benghazi

Externe 25 Ianuarie 2013 / 00:00 1590 accesări

Marea Britanie a avertizat, ieri, asupra unei ”ameninţări specifice şi iminente vizând occidentali, la Benghazi” şi i-a îndemnat pe cetăţenii britanici să părăsească imediat acest oraş de coastă din estul Libiei, afectat de o tot mai mare insecuritate. ”În acest moment nu putem comenta asupra naturii ameninţării”, a adăugat Ministerul de Externe londonez, precizând că ”ambasada britanică la Tripoli se află în contact cu cetăţeni britanici ale căror coordonate le are, pentru a le cere să părăsească Beghazi”. Începând din septembrie 2012, Londra îi sfătuieşte pe cetăţenii săi să nu meargă în Libia, mai ales la Benghazi, cu excepţia capitalei Tripoli şi altor oraşe din această ţară din Africa de Nord.

Locul de unde a pornit revoluţia care l-a îndepărtat pe colonelul Muammar Gaddafi de la putere, în 2011, Benghazi a fost, recent, teatrul mai multor explozii şi unui val de atentate. Aceste acte de violenţă au vizat inclusiv diplomaţi străini. La 11 septembrie 2012, un atentat a avut loc împotriva consulatului american, în care au fost ucişi patru americani, inclusiv ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens, iar la 12 ianuarie a avut loc un atac împotriva consulului Italiei. Din cauza acestor violenţe, o serie de misiuni diplomatice şi organizaţii internaţionale şi-au redus sau închis operaţiunile la Benghazi. Aceste atentate sunt în general atribuite islamiştilor radicali, reprimaţi dur de regimul Gaddafi şi care ar încerca să se răzbune pe foştii lor călăi.

Premierul britanic, David Cameron, a repetat ieri, la Davos, în Elveţia, în cadrul celui de al 43-lea Forum Economic Mondial, că lupta împotriva terorismului va reprezenta una dintre priorităţile preşedinţiei sale la G8, anul acesta, mai ales după deznodământul sângeros al crizei ostaticilor în Algeria, săptămâna trecută. ”Eu cred că ne aflăm la începutul unei noi şi lungi bătălii împotriva unor terorişti şi ideologiei toxice pe care ei o susţin. La fel cum noi am exercitat presiune, cu succes, asupra al-Qaida în Afganistan şi în Pakistan, filiale al-Qaida au prosperat de mai mulţi ani în Yemen, Somalia şi în regiuni din Africa de Nord. Pentru a pune capăt acestei ameninţări, trebuie să fim puternici, inteligenţi şi să avem răbdare”, a subliniat Cameron, apreciind că ”acţiuni militare sunt uneori necesare”, referindu-se la intervenţia franceză actuală în Mali.



12