Ameninţare nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ameninţare nucleară

Eveniment 15 Martie 2011 / 00:00 904 accesări

Riscurile pentru sănătatea publică în urma scurgerilor radioactive produse în centrale nucleare din Japonia sunt minime, a apreciat, ieri, Organizaţia Mondială pentru Sănătate (OMS), în condiţiile în care îngrijorările cresc în faţa ameninţării nucleare. Acest lucru înseamnă că, dacă cineva este afectat, riscurile nu sunt foarte mari, a precizat un purtător de cuvânt al OMS. El a subliniat că foarte puţine radiaţii au scăpat din vaporii reactoarelor nucleare avariate în Japonia. În plus, toată lumea era deja evacuată atunci când au fost înregistrate incidentele. Conform OMS, pentru moment, 22 de persoane care locuiesc în apropierea centralelor nucleare au înregistrat niveluri reduse de radiaţie. În ciuda afirmaţiilor OMS, Radiaţiile detectate ieri la uzina nucleară Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de răcire, riscând o topire a miezului nuclear, sunt de două ori mai mari decât maximul înregistrat până acum, anunţă agenţia Kyodo. Populaţia de pe o rază de 20 de kilometri din jurul centralei a fost deja evacuată, iar centrele de evacuare au început să primească stocuri de iod.

Japonia a cerut oficial Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită la Tokyo echipe de experţi, după o serie de explozii produse la centrala nucleară Fukushima, a anunţat, ieri, directorul general al agenţiei, Yukiya Amano. AIEA şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor încă de vineri, când Japonia a fost afectată de un cutremur violent, care a avariat centrala nucleară Fukushima 1, aflată la 250 de kilometri de Tokyo. Japonia încearcă să evite un accident nuclear major, după noile explozii la centrala Fukushima. Două explozii au avut loc, ieri dimineaţă, la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, care nu au afectat însă reactorul propriu-zis, ci au avariat doar acoperişul carcasei, a anunţat operatorul centralei, Tokyo Electric Power, Tepco. Posibilitatea scurgerilor radioactive este scăzută, a dat asigurări Guvernul nipon. 11 persoane prezente la faţa locului au fost rănite. O explozie similară a avut loc, sâmbătă, la reactorul 1 al aceleeaşi centrale nucleare. Acest accident a fost evaluat la nivelul 4, pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), faţă de 5 în cazul celui de la Three Mile Island din SUA, din 1979 şi 7 pentru cel de la Cernobâl din Ucraina, din 1986. Agenţia de siguranţă nucleară japoneză a exclus, ieri, producerea unui accident de tipul celui de la Cernobâl la Fukushima. Sistemele de răcire de la trei din cele şase reactoare ale centralei Fukushima 1 sunt în pană. În urma mai multor operaţiuni destinate să oprească începerea unui proces de fuziune nucleară, două explozii s-au produs la nivelul clădirilor în care se află reactoarele 1 şi 3, care însă nu au fost afectate.

Operaţiunile pentru scăderea presiunii la centrala nucleară Fukushima I au fost suspendate, din cauza nivelului crescut al radiaţiilor, anunţă televiziunea NHK. Operatorii centralei spun că nu pot exclude o topire a barelor de combustibil, după cedarea sistemului de răcire. Ei încearcă să injecteze mai multă apă în reactorul 2, în condiţiile în care barele de combustibil sunt aproape total expuse. Cedarea sistemului de răcire a precedat şi exploziile de la reactorul 3, ieri, şi reactorul 1, sâmbătă. Expunerea barelor de combustibil de la reactorul 2 de la Fukushima Daiichi ar putea fi cel mai grav eveniment de până acum de la această centrală. Fără sistemul de răcire, temperaturile pot ajunge la sute de grade Celsius, ducând la topire.

În căutarea supravieţuitorilor. În regiunea devastată de seismul urmat de tsunami, echipele de salvare şi-au intensificat eforturile, ieri, în încercarea de a găsi supravieţuitori. Speranţa s-a redus însă în regiunea Sendai, unde bilanţul oficial este de 1.597 de morţi. Potrivit Kyodo, Ministerul nipon al Apărării va desfăşura, pentru prima dată, personalul de rezervă, pentru a participa la operaţiunile de salvare. Până în prezent, circa 6.500 de persoane din totalul de 40.000 de rezervişti au fost mobilizate pentru operaţiunile de salvare în regiunile afectate de seism.

O altă prioritate a autorităţilor este furnizarea de ajutoare celor 590.000 de persoane evacuate, potrivit unui bilanţ oferit de ONU. ”Ne lipseşte în special apa potabilă. Însă de asemenea şi alimentele şi informaţiile”, a afirmat primarul din Ishinomaki, unul dintre oraşele cel mai afectate. În absenţa electricităţii, operaţiunile de ajutor sunt dificil de realizat, chiar dacă numeroase persoane şi-au oferit ajutorul. Japonia a mobilizat 100.000 de soldaţi, adică 40% din efectivele armatei sale, în timp ce numeroase echipe de salvare din străinătate sosesc la faţa locului. Duminică, premierul nipon, Naoto Kan, a afirmat că ţara sa se confruntă cu cea mai gravă criză de la al Doilea Război Mondial. Mai multe ţări, între care Franţa şi Germania, şi-au încurajat cetăţenii care locuiesc în regiunea Tokio să plece, dacă prezenţa lor nu este necesară, de teama mai ales a unui accident nuclear sau a unei eventuale replici cu magnitudinea 7 care ar putea surveni mâine, în nord-estul Japoniei.

Situaţia din Japonia a lansat o dezbatere asupra dezvoltării energiei nucleare, în special în Germania sau SUA, unde parlamentarii au făcut apel la un moratoriu asupra dezvoltării acestei energii. În Franţa, unde există numeroase centrale de acest gen, Guvernul a dat asigurări că a tras învăţăminte utile după evenimentele nefericite din Japonia.

Încă o alertă de tsunami. O nouă alertă de tsunami a fost emisă ieri dimineaţă, în perspectiva venirii iminente a unui val seismic de trei metri pe coastele nord-estice, în prefectura Fukushima. Nivelul apelor mării a scăzut cu cinci metri, confirmând iminenţa unui tsunami. Autorităţile au ordonat evacuarea celor 12.859 de locuitori din oraşul-port Hachinoche. Similar, în oraşul costal Soma, autorităţile le-au cerut localnicilor să se refugieze în zone mai înalte. Cu puţin timp înainte, un nou seism evaluat de Institutul de Geofizică al SUA (USGS) la magnitudinea de 5.8 a zguduit Japonia la puţin după ora locală 10.00 (01.00 GMT). Epicentrul acestuia a fost localizat în mare, la 150 km nord-est de capitala Tokio. Agenţia meteorologică niponă indicase însă imediat după noul seism că nu există risc de tsunami, fapt ce s-a confirmat ulterior.

Bilanţ tragic. Peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute în urma seismului devastator cu magnitudinea revizuită la 9 grade, potrivit unui bilanţ furnizat de poliţie. Alte 2.000 de cadavre au fost găsite, ieri, pe două plaje, în prefectura Miyagi, în timp ce poliţia şi pompierii au intervenit pentru a recupera alte 200-300 de cadavre la Sendai, capitala prefecturii Miyagi. Din cele 2.000, aproximativ 1.000 au fost identificate în oraşul Minamisanriku, unde prefectura nu a putut contacta aproximativ 10.000 de persoane, peste jumătate din populaţia locală. Potrivit Agenţiei pentru Situaţii de Incendiu şi Dezastre, numărul clădirilor distruse total sau parţial în urma seismului de vinerea trecută a ajuns la 63.255.

Unul dintre cele mai costisitoare dezastre din istorie • Seismul urmat de tsunami va figura printre cele mai costisitoare dezastre naturale din istorie. Banca Centrală a Japoniei a anunţat, ieri, planuri de a injecta o sumă-record de 183 miliarde de dolari în ecomomie, pentru a reasigura investitorii de stabilitatea pieţelor financiare şi băncilor Japoniei. De asemenea, Banca Japoniei a alocat o sumă suplimentară de 61 miliarde de dolari, pentru activele expuse riscului, într-un efort de a consolida încrederea pieţelor, după acest dezastru. Însă, pieţele japoneze au scăzut drastic, ieri, prima zi de tranzacţionare de la dezastru. Indicele Nikkei 225 a scăzut cu peste 6,2%. Aceasta a fost cea mai mare scădere într-o singură zi din decembrie 2008, în cursul crizei financiare. Dezastrul a venit într-un moment dificil pentru economia fragilă a Japoniei, care a căzut pe locul trei, după China, în 2010. Afacerile nipone bazate pe exporturi au fost lovite de criza financiară şi de un yen puternic, ce afectează profiturile din vânzări în străinătate. Reconstrucţia se va adăuga deficitului public deja mare al Japoniei, acesta este de aproape două ori mai mare decât PIB-ul total şi cel mai mare din lumea dezvoltată. Pierderile în urma dezastrului vor totaliza cel puţin 100 de miliarde de dolari, inclusiv 20 de miliarde paguba locuinţelor şi 40 de miliarde paguba infrastructurii, ca drumurile, căile ferate şi porturile. AIR Worldwide estimează pierderile acoperite de asigurări undeva între 15 miliarde şi 35 de miliarde de dolari, numai în urma seismului. Ea nu a estimat pierderile provocate de tsunami sau de problemele de la centrala nucleară Fukushima I.

Avertizare MAE pentru români. Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare privind călătoriile în Japonia, cetăţenilor români fiindu-le recomandat să evite deplasările în această ţară, dacă nu sunt necesare, deoarece există factori de risc, informează un comunicat de presă al MAE. MAE precizează că, până în acest moment, ambasada României la Tokio nu a fost notificată că printre victimele cutremurului s-ar afla şi români. Misiunea diplomatică este în permanentă legătură cu autorităţile locale şi centrale nipone, pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţenii români. Totodată, ambasada României în Japonia a primit şi soluţionat solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români şi a oferit informaţii în legătură cu situaţia din zonă. Pe de altă parte, MAE face un apel public către cetăţenii români aflaţi în Japonia să se înregistreze în Registrul Unic al ambasadei României în Japonia, astfel încât să fie în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.) prin Internet, la adresele de e-mail: consular@ambrom.jp; office@ambrom.jp.

Mobilizare pe Internet pentru donaţii. Companii precum Apple şi giganţi online precum Google, Facebook şi Twitter oferă posibilitatea unor donaţii prin Internet pentru sinistraţii din Japonia. ”În toţi aceşti ani, Japonia a oferit lumii atât de multe în materie de tehnologie. Acum a venit momentul să le oferim şi noi ceva”, scrie Amina Naqvi, o utilizatoare a Facebook. Crucea Roşie utilizează site-ul de socializare Facebook pentru a lansa o campanie de donaţii. Până acum, 1.300 de persoane au donat în total 50.000 de dolari, obiectivul fiind suma de 75.000 de dolari. Grupul american Apple a introdus o opţiune la serviciul iTunes care le permite abonaţilor să doneze între cinci şi 200 de dolari Crucii Roşii. La rândul său, site-ul Twitter actualizează permanent informaţiile şi legăturile utile pentru site-uri de caritate. Zynga, un site specializat în jocuri pe Facebook, speră să colecteze două milioane de dolari pentru fondul de urgenţă necesar ajutării copiilor japonezi. Zynga oferă posibilitatea cumpărării de bunuri virtuale în unele din jocurile precum CityVille, FrontierVille şi FarmVille. Google a pus la dispoziţie un serviciu de căutare pentru persoanele dispărute sau sinistrate, oferind şi o serie de informaţii utile. Până ieri la ora 5.30 GMT, aproape 140.000 de mesaje fuseseră lăsate de persoane care încearcă să ia legătura cu prieteni sau rude.



12