Ameninţarea teroristă nu a fost niciodată atât de puternică, a apreciat, luni, Mireille Ballestrazzi, preşedinta Interpol, într-un discurs susţinut la a 83-a Adunare Generală anuală a organizaţiei, care se desfăşoară până vineri, la Monaco. În total, 88 de miniştri şi peste 1.000 de delegaţi reprezentând 166 de ţări membre asistă la această reuniune a poliţiilor din întreaga lume, care urmează să desemneze un nou secretar general al organizaţiei, în locul lui Ronald Noble, care a efectuat trei mandate. ”În ultimii 100 de ani, populaţia mondială a crescut de patru ori şi au apărut noi tensiuni geopolitice. Infracţionalitatea a prosperat pe acest teren fertil. Grupări criminale s-au structurat ca multinaţionale ale crimei, iar flexibilizarea controalelor la frontiere le-a facilitat deplasarea. Ameninţarea teroristă nu a fost niciodată atât de puternică, iar criminalitatea cibernetică se propagă în tot spaţiul virtual”, a avertizat șefa Interpol.
Interpolul are în prezent o bază de date cu 155.000 de înregistrări cu infractori internaţionali cunoscuţi de serviciile de poliţie, persoane dispărute şi cadavre, între altele. Fişierul organizaţiei cu paşapoarte pierdute sau furate, creat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, are 40 de milioane de intrări.
PERICOL ÎN SUA Tot luni, FBI a anunțat că SUA se confruntă, pe propriul teritoriu, cu un număr în creştere de extremişti care s-au radicalizat pe internet, mediu în care se inspiră de la jihadişti din Siria, şi care caută să comită acţiuni violente. Directorul Poliţiei federale, James Comey, a afirmat, într-un discurs susţinut la New York, că această ameninţare a fost trăită în mod foarte real în Canada, unde în ultimele săptămâni au avut loc două atacuri în care au fost ucişi doi militari. Şeful FBI a declarat că urmărirea persoanelor care se inspiră după militanţii organizaţiei Statul Islamic (SI) este extrem de dificilă, un lucru la care se lucrează zilnic.
Această ameninţare este prezentă pe tot teritoriul SUA şi poate fi reprezentată de oameni de toate vârstele, originile etnice şi meseriile, a precizat el într-o conferinţă privind lupta împotriva terorismului, la Fordham Law School. ”Este o problemă peste tot unde există spirite tulburate care au acces la internet, iar acest lucru se poate întâmpla oriunde în ţara noastră mare”, a insistat el. ”Fără ca măcar să se întâlnească cu membri al-Qaida, aceste persoane se radicalizează citind sau ascultând propaganda online şi devin echipate să se angajeze în jihad, fără ca măcar să iasă din subsol sau dormitor. Ele pot obţine tot ceea ce le trebuie pe internet, pentru a comite o acţiune violentă aici, în SUA”, a continuat şeful FBI, îndemnând americanii să avertizeze Poliţia dacă observă comportamente suspecte sau periculoase ale unor indivizi. ”Securitatea noastră trebuie să fie un efort colectiv. Dacă nu spuneţi nimic, riscăm să regretăm cu toţii”, a adăugat el. Oficialul a apreciat că aproximativ zece americani luptă alături de organizaţii teroriste. ”Îi urmărim dacă se întorc în SUA. Dacă am dovada că ai luptat în vreuna dintre aceste organizaţii teroriste străine, ajungi după gratii”, a avertizat el.
OSTATICI ELIBERAȚI Grupul terorist Stat Islamic a eliberat cel puţin 93 de civili kurzi ţinuţi ostatici din februarie, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Peste 160 de civili kurzi au fost răpiţi în februarie, de SI, în Siria. 93 de ostatici au fost eliberaţi zilele trecute, iar 53 au ajuns deja în Turcia. Nu există informaţii despre situaţia celorlalţi 67 de ostatici rămaşi captivi. Cei 160 de kurzi sunt originari din oraşul sirian Kobane, în apropierea frontierei cu Turcia. La sfârşitul lunii octombrie, grupul terorist a eliberat 25 de elevi kurzi care erau ostatici din luna mai.
INAUGURARE CU AMINTIRI DUREROASE Noul bloc construit în locul Turnurilor Gemene din New York prăbuşite în atentatele din 11 septembrie 2001 a fost inaugurat ieri, răscolind amintirile tulburătoare ale americanilor și ale lumii întregi, deopotrivă, dar demonstrând teroriștilor că puterea faptelor bune învinge orice act diabolic. Clădirea de birouri are 104 etaje şi înălţimea de 546,2 metri, fiind cel mai înalt imobil din Emisfera Vestică. Lucrările la Turnul One WTC au început în aprilie 2006. Aproximativ 2.300 de angajaţi ai trustului media Conde Nast, care include publicaţii precum ”Vogue”, ”GQ” şi ”Vanity Fair”, s-au mutat ieri în 24 de etaje ale clădirii. ”Este o lucrare monumentală”, a declarat Steve Plate, coordonatorul lucrărilor la noul complex World Trade Center din New York. ”Este a opta minune a lumii, iar clădirea este iconică”, a subliniat Plate. Clădirea este deţinută de Autoritatea Portuară din zona New York / New Jersey.