Măsurile anunţate de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în replică la scutul antirachetă din Europa nu înseamnă o revenire la Războiul Rece, a declarat, vineri, adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov. ”Fiecare demers rus în replică la sistemul american antirachetă va fi făcut după măsura evoluţiei evenimentelor. Dacă nu vor exista acţiuni care să vizeze neutralizarea forţelor nucleare ruse de intimidare, atunci nu va fi aplicată nicio măsură”, a spus el. Potrivit lui Antonov, ”declaraţiile lui Medvedev de denunţare a tratatului START nu înseamnă că Moscova va relua cursa înarmării”. Rusia va desfăşura, dacă va fi necesar, armament ofensiv în sudul şi vestul ţării, pentru a viza elementele scutului antirachetă, a declarat, miercuri, Dmitri Medvedev. El a prezentat o serie de posibile măsuri împotriva elementelor scutului desfăşurate în Europa, ce vor fi aplicate dacă discuţiile pe apărarea antirachetă dintre Moscova şi Washington eşuează. RUSIA SE POATE RETRAGE DIN TRATATUL START, ÎN URMA RECENTELOR EVOLUŢII PRIVITOARE LA SCUTUL ANTIRACHETĂ NATO DIN EUROPA, A AVERTIZAT DMITRI MEDVEDEV. Intrat în vigoare la 5 februarie, START face o legătură între armamentele strategice (nucleare) defensive şi ofensive, în preambulul său. La semnare, Moscova a făcut o declaraţie specială, spunând că Rusia se va retrage din tratat, dacă sistemul american de apărare antirachetă aduce atingere intereselor sale naţionale.
STAŢIE RADAR ÎN KALININGRAD O staţie-radar ce va fi în curând operaţională în enclava rusă Kaliningrad va permite controlarea tirurilor de rachete efectuate din Atlanticul de nord, precum şi întregul scut antirachetă european, a anunţat, vineri, generalul rus Oleg Ostapenko. ”Suntem capabili să controlăm întregul continent european şi Atlanticul, precum şi întregul scut”, a spus el. Potrivit generalului, staţia va intra în serviciu în curând. ”La ora actuală suntem gata să integrăm staţia în sistemul general de alertă de rachete”, a spus comandantul. El a amintit că, la decizia preşedintelui Dmitri Medvedev, rachete Iskander vor fi desfăşurate în curând în regiunea Kaliningrad. Miniştrii de Externe din Letonia, Lituania şi Estonia au semnat o cerere oficială prin care solicită NATO să îşi extindă misiunea pentru a apăra spaţiul aerian baltic, în replică la radarul din Kaliningrad. Decizia celor trei state este menită a prelungi acordul încheiat cu NATO care expiră în 2014.
STOP INFORMAŢII Marea Britanie nu va mai face schimb de informaţii militare cu Rusia, din cauza deciziei Moscovei de a bloca aplicarea Tratatului privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE), a declarat un ministru, vineri. Tratatul impune limite pentru trupe şi forţe de la Atlantic la Urali. Tratatul CFE a fost semnat în 1990, de cele 16 ţări NATO şi şase membre ale Pactului de la Varşovia şi a intrat în vigoare în 1992. Tratatul stabileşte plafoane egale pentru fiecare dintre blocurile foste rivale în domeniul a cinci categorii de armamente convenţionale - tancuri, vehicule armate, artilerie, elicoptere de asalt, avioane de luptă. Cu timpul, documentul a devenit depăşit din cauza modificărilor din domeniul militar şi ale mediului politic. Textul a fost actualizat în 1999, la Istanbul, dar statele NATO au refuzat ratificarea lui, invocând menţinerea trupelor ruse în Georgia şi Transnistria. Rusia a impus un moratoriu unilateral Tratatului CFE în decembrie 2007, sub pretextul îngrijorării legate de expansiunea spre est a NATO, al scutului american antirachetă din Europa şi al refuzului membrilor NATO de a ratifica documentul.
PREZIDENŢIALE LA 4 MARTIE Consiliul Federaţiei ruse a fixat 4 martie 2012 drept data alegerilor prezidenţiale. Decretul va intra în vigoare după publicarea sa de către ziarele oficiale ”Rossiisskaïa gazeta” sau ”Parlamentskaïa gazeta”. După apariţia decretului va fi dată undă verde pentru campania electorală.