Amenzi de 116.000 de lei pentru nereguli în domeniul prelucrării şi vânzării lemnului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Amenzi de 116.000 de lei pentru nereguli în domeniul prelucrării şi vânzării lemnului

Eveniment 15 Decembrie 2016 / 17:04 567 accesări

Polițiștii de frontieră constănțeni, alături de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, Serviciului Poliţiei Transporturi Maritime Port Constanţa şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa, au organizat în acest an numeroase misiuni pentru combaterea acțiunilor ilicite în domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării lemnului. De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul Grupului de Nave Constanţa au fost derulate peste 80 de misiuni, în urma cărora s-au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 116.000 de lei, şi au fost confiscaţi 157 mc de cherestea. "S-au înregistrat 41 de fapte penale privind evaziunea fiscală, săvârşite de persoane juridice, fiind cercetaţi administratorii societăţilor comerciale care au încălcat legislaţia în domeniu", se arată într-un comunicat de presă remis de Garda de Coastă.

Amintim că un amplu dosar ce a vizat afaceri necurate și extrem de profitabile făcute de mafia lemnului i-a dus pe anchetatori către Portul Constanța, locul din care membrii rețelei exportau arborii tăiați ilegal. Rezultatele investigației au fost date publicității în luna octombrie, atunci când procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Pitești au coordonat nu mai puțin de 72 de percheziții în județele Constanța, Argeș, Vâlcea, Teleorman, Maramureș, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Alba. În dosarul în care uriașa operațiune a fost derulată se fac cercetări pentru șapte infracțiuni: evaziune fiscală, delapidare, tăiere ilegală și furt de arbori, fals în înscrisuri, date de mită și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Potrivit anchetatorilor, "în perioada 2014-2016, suspectul C.V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea și valorificarea acestuia, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale", conform DIICOT. Apoi lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din județul Vâlcea și transportat către Portul Constanța pentru a fi exportat.



12