În Constanţa, activitatea sanitar-veterinară desfăşurată în intervalul cuprins între 27 iulie şi 2 august 2009, de Serviciile şi Birourile, din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) s-a concretizat prin 332 controale, din care: două exploataţii profesionale, cinci exploataţii nonprofesionale, un circ, o expoziţie reptile, un transportator, două unităţi de tăiere, 38 unităţi de producţie, trei măcelării, o carmangerie, 96 unităţi alimentaţie publică, 48 pieţe agroalimentare, 100 unităţi de comercializare, două hypermarket/supermarket, 21 laboratoare cofetărie-patiserie, 37 depozite alimentare, 27 unităţi de fabricare a pîinii, produselor de panificaţie şi patiserie, şase depozite seminţe consum, nouă unităţi morărit, două unităţi fabricare vin, o unitate ambalare/îmbuteliere, o unitate fabricare bragă, două unităţi fabricare îngheţată. La solicitarea agenţilor economici au fost confiscate următoarele produse expirate: 939,7 kg de carne şi produse din carne, 709 kg de lapte şi produse lactate, 309 de kg peşte şi produse din peşte, 14 kg de ouă, 392 kg de alte produse alimentare, în valoare totală de 22.741,9 lei. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 21 de sancţiuni: 20 amenzi în valoare de 92.800 lei, conform HG nr. 984/2005 modificată cu HG nr. 564/2009, pentru lipsă înregistrare sanitar-veterinară pentru mijlocul de transport, manipulare necorespunzătoare produse alimentare, comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă trasabilitate internă a produselor, lipsă evidenţe saniatre veterinare pentru ultimii trei ani, lipsă buletin de analiză produs finit, nerespectarea de către agenţii economici care prelucrează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală la patru unităţi de producţie, două magazine alimentare, şase unităţi de alimentaţie publică, trei depozite alimentare, patru unităţi de panificaţie, o epoziţie reptile. Inspectorii DSVSA au mai aplicat şi două avertismente conform OUG nr. 2/2001 cu modificările şi completările ulterioare.