Amenzi pentru nedeclararea infecţiilor nosocomiale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Amenzi pentru nedeclararea infecţiilor nosocomiale!

Sănătate 25 Ianuarie 2011 / 00:00 620 accesări

Aproape 40 de infecţii nosocomiale au fost descoperite anul trecut în unităţile sanitare cu paturi din judeţul Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) fiind unitatea care a raportat cele mai multe asemenea infecţii intraspitaliceşti. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că din cele 30 de cazuri de la SCJU, 12 au fost înregistrate în secţia de nou-născuţi, trei la obstetrică-ginecologie, două la pediatrie, iar 13 la alte secţii. De asemenea, două cazuri au fost înregistrate la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, tot două la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa şi câte un caz la spitalele Municipal Medgidia, de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi Ftiziologie Agigea. “Printre bacteriile vinovate de apariţia infecţiilor intraspitaliceşti au fost enterobacterul, klebsiella, stafilococul auriu, Escherichia colli. Cele mai multe infecţii au fost produse de enterobacter, respectiv cinci cazuri”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu.

SUBRAPORTĂRILE NE-AU MAI “SALVAT”. În vreme ce directorul executiv, dr. Dina, anunţă o scădere chiar de patru ori a infecţiilor nosocomiale, în 2010, comparativ cu 2009, la nivelul judeţului nostru, directorul medical adjunct, dr. Mihaela Dinisov, recunoaşte o subraportare a cazurilor, de frica… legislaţiei.

AMENZI DE PÂNĂ LA 5.000 DE LEI

Dr. Dina a spus că pentru neraportarea infecţiilor se aleg cu amenzi managerii, directorii medicali, dar şi şefii de secţie. “În 2010, nu au fost aplicate amenzi. Când se raportează un caz, ei primesc un plan de măsuri de la Direcţia de Sănătate, plan pe care trebuie să-l urmeze pentru a nu mai avea probleme. De vreme ce le raportează, nu-i putem amenda. Dar dacă-i prindem că nu raportează şi aflăm din alte surse, atunci începem să aplicăm amenzi. De asemenea, dacă vom constata că planurile de măsuri pe care noi le dăm nu se vor pune în aplicare, vom merge până la suspendarea activităţii secţiei respective. Iar dacă ei continuă să funcţioneze cu secţia, aceasta constituie infracţiune”, explică directorul executiv al DSPJ.



12