Luna trecută, direcţiile judeţene sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi cea a municipiului Bucureşti au desfășurat nu mai puțin de 8.545 de controale în unităţile din industria agroalimentară (unități de fabricare a produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume-fructe). Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 112 avertismente şi 131 de amenzi contravenţionale în valoare de 191.700 de lei.
NEREGULI Mai exact, veterinarii au constatat: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, frigider, sursă apă caldă, grup sanitar, chiuvetă, corpuri iluminat, vestiar, recipienţi, uşi, canalizare); neconformităţi privind documentarea; neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare, neconforme, compatibilităţi); neconformităţi privind personalul (examene medicale, curs igienă, fişe aptitudini, echipament protecţie). Printre județele sancționate se numără și Constanța. Potrivit ANSVSA, la Constanța a fost aplicată o sancțiune de doar 600 de lei privind neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiilor de lucru, utilajelor și ustensilelor. Amenzi de câte 600 de lei au mai fost acordate în județele Alba și Tulcea. La polul opus, cea mai mare sancțiune a fost dată în Dolj, respectiv de 23.000 de lei, pentru etichetare necorespunzătoare, lipsă document de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. ”De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate”, potrivit ANSVSA. În conformitate cu legislația sanitar-veterinară în vigoare, ANSVSA nu a dat publicității numele agenților economici prinși pe picior greșit. Acțiunile de inspecție și control continuă!