Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a susţinut miercuri, în staţiunea Mamaia, în aer liber, o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat amplasarea a 12 panouri în staţiune, prin intermediul cărora municipalitatea îi informează, după cum este firesc, pe turişti şi constănţeni că nu va mai asigura paza staţiunii, securitatea turiştilor şi a localnicilor, irigarea spaţiilor verzi, fluidizarea traficului rutier şi organizarea de spectacole gratuite. Primarul a făcut cunoscut faptul că sistarea acestor servicii este consecinţa anulării taxelor speciale, ca urmare a atacării lor în contencios administrativ de către prefectul Dănuţ Culeţu. Prin urmare, Radu Mazăre a declinat orice obligaţie a Primăriei Constanţa de a asigura aceste servicii, în condiţiile în care sursele lor de finanţare au fost anulate la iniţiativa prefectului Culeţu. La scurt timp de la încheierea conferinţei de presă, probabil pentru a distrage atenţia opiniei publice de la gravele probleme cu care se confruntă Mamaia în acest sezon estival, pe care prefectul şi Guvernul l-au compromis din faşă, opinie susţinută de specialiştii în domeniu, Prefectura a emis un comunicat de presă potrivit căruia se aduce la cunoştinţă faptul că prefectul Culeţu îl amendează pe primarul Mazăre, “pentru tergiversarea în mod nejustificat a soluţionării notificărilor în baza Legii privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, contravenţie prevăzută de art. 38, alin.(2), lit.a) din Legea nr.10/2001, republicată cu modificările şi completările ulterioare.“ Potrivit comunicatului Prefecturii din 31 mai, Culeţu a semnat şapte procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a dispus aplicarea unor amenzi de cîte 5.000 lei noi pentru fiecare caz în parte, primarului Constanţei. Drept răspuns la comunicatul remis presei de către Prefectură, pe care cotidianul “Telegraf” l-a publicat ieri integral, primarul Mazăre a remis un comunicat potrivit căruia amenzile aplicate de prefect sînt nelegale şi vor fi contestate în instanţă. Primarul Radu Mazăre menţionează în comunicat că prefectul dovedeşte o vădită rea-credinţă prin aplicarea acestor amenzi, avînd în vedere că cunoaşte problemele existente la nivelul Primăriei. El adaugă că eventuala anulare în instanţă a proceselor-verbale de contravenţie va fi urmată de plîngeri împotriva prefectului, pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Redăm integral comunicatul de presă remis de primarul Constanţei:
Comunicat de presă
“Avînd în vedere comunicatul de presă aparţinînd prefectului judeţului Constanţa, din ziua de 31 mai 2006, exprimăm următorul punct de vedere:
La Primăria Municipiului Constanţa sînt înregistrate 4.172 notificări în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001. Din totalul acestor notificări, pînă în prezent au fost soluţionate 571.
Menţionăm că permanent sînt în lucru, în diferite stadii de rezolvare, aprox. 300 notificări. Rezolvarea unei notificări presupune multiple verificări, în care sînt implicate diverse servicii ale Primăriei, un rol esenţial avînd însă şi diligenţele depuse de notificatori pentru soluţionarea lor. Din aceste diligenţe face parte obligaţia de a depune înscrisuri doveditoare. În majoritatea cazurilor nu sînt depuse înscrisurile doveditoare la dosar, astfel încît nu Primăria este vinovată de nesoluţionarea în termen a notificărilor. Chiar în cazul celor două notificări la care se face referire în comunicatul de presă, respectiv cele formulate de către dl. Garbacea Anton şi C.C. Sturdza, nu sînt depuse la dosar toate actele, conform cerinţelor legale. În cazul Garbacea nu este făcută dovada proprietăţii, iar în cazul C.C. Sturdza nu sînt depuse înscrisurile în copie legalizată. În aceste condiţii, cele două notificări nu pot fi soluţionate.
Este adevărat, în materia Legii nr. 10/2001, instanţele pronunţă hotărîri prin care Primăria este obligată la soluţionarea notificărilor, însă esenţial este că termenul de 60 de zile prevăzut de art. 25 din Legea nr. 10/2001 pentru rezolvarea notificărilor curge nu de la data înregistrării notificării sau a pronunţării hotărîrii judecătoreşti privind obligaţia de a face, ci de la data depunerii documentaţiei complete.
Astfel stînd lucrurile, Legea nr. 10/2001, modificată, incriminează ca fiind contravenţie tergiversarea nejustificată a soluţionării notificărilor persoanelor îndreptăţite. La aceeaşi tergiversare nejustificată se referă şi Prefectul în comunicatul de presă, dar repetăm, cît timp notificatorii nu au depus la dosar întreaga documentaţie, conform legii, Primăria Constanţa nu are nici o vină şi nu se poate vorbi despre tergiversare nejustificată.
Dintr-un alt punct de vedere, în baza principiului descentralizării se constată o creştere a atribuţiilor autorităţilor locale. În mod paradoxal însă, creşterea atribuţiunilor autorităţilor este dublată de suspendarea ocupării posturilor vacante, conform OUG nr. 1/2006. Cu alte cuvinte, creşte volumul de muncă, dar se reduce numărul de personal, lucru care, în mod obiectiv, afectează buna activitate a autorităţilor locale. De asemenea, pentru că prezentele consideraţii sînt determinate de comunicatul de presă al Prefectului din ziua de 31 mai 2006, referitoare la aplicarea Legii nr. 10/2001, subliniem responsabilitatea deosebită a funcţionarilor publici implicaţi în soluţionarea notificărilor. Menţionăm că, în mod constant, fiecare soluţionare a unei notificări prin restituirea în natură este urmată de plîngeri la Parchet formulate de chiriaşi împotriva funcţionarilor care lucrează la aplicarea Legii nr. 10/2001. Sînt înregistrate în prezent la Parchet zeci de dosare, toate acestea creînd o presiune asupra funcţionarilor publici, motiv pentru care aceştia sînt timoraţi, dar şi exigenţi în acelaşi timp.
Considerăm că amenzile aplicate de Prefect sînt nelegale şi vor fi contestate în instanţă. Prefectul cunoaşte bine problemele enunţate mai sus şi de aceea aplicarea amenzilor reprezintă o vădită rea-credinţă a acestuia. O eventuală anulare a proceselor-verbale de contravenţie în instanţă va fi urmată de plîngeri împotriva Prefectului pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu“.
Primar,
Radu Ştefan Mazăre”