Amenzile neplătite, muncă în folosul comunității sau proces

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Greu de recuperat

Amenzile neplătite, muncă în folosul comunității sau proces

Administrație 15 Noiembrie 2014 / 00:00 763 accesări

Mulți lideri de administrații locale rurale se plâng că nu pot face investiții din cauza bugetelor mici. Și, de cele mai multe ori, nu se strâng suficienți bani pentru că gradul de colectare a taxelor și impozitelor este foarte mic. Interesant este faptul că multe datorii nu sunt create de pe urma neplății taxelor. Cele mai mari găuri din buget sunt determinate de neplata amenzilor, pentru că cei sancționați, de cele mai multe ori, n-au nici cea mai mică intenție să le achite. Conform legii, rău-platnicii pot fi acționați în judecată și executați silit sau pot face muncă în folosul comunității. Dar cheltuielile de judecată sunt mult mai mari decât suma ce ar urma să fie recuperată, ca să nu mai punem la socoteală timpul pierdut.

REA-VOINȚĂ Autoritățile locale au căutat soluții pentru recuperarea datoriilor, cum ar fi mobilizarea datornicilor să efectueze lucrările de gospodărire comunală, plata impozitelor în mai multe rate sau convenții cu diverse entități împuternicite să colecteze o parte din bani. Soluțiile menționate anterior sunt aplicate cu succes în multe comune din județ. Dar cei amendați se dovedesc a fi rău-voitori, așa încât de multe ori e nevoie de procese pentru recuperarea banilor. „Greu de recuperat sunt amenzile. În plus, cei sancționați nu vor nici să muncească în contul datoriilor. Singurul lucru pe care putem să-l facem este să-i dăm în judecată ca să recuperăm banii. Oricum, legea asta prin care amenzile sunt pasate către autoritățile locale e o prostie”, a spus primarul comunei Independența, în care cei cu datorii la bugetul local au posibilitatea de a lucra ca zilieri la firma de gospodărire comunală, al cărei unic acționar este Consiliul Local. Și primarul din Dumbrăveni este de aceeași părere. „Noi avem un grad scăzut de colectare a banilor la buget. Dar majoritatea datoriilor nu vin de la taxe și impozite, ci de la amenzi”, a spus primarul comunei Dumbrăveni, Gheorghe Cenușă.

MĂSURI REALE Din păcate, sunt greu de luat măsuri reale de sancționare a celor care nu se sinchisesc să-și asume responsabilitatea greșelilor. În urmă cu ceva timp, directorul executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun, declara pentru „Telegraf” că cea mai potrivită măsură de sancționare a șoferilor nedisciplinați ar fi suspendarea permisului de conducere până la achitarea amenzii. O măsură foarte utilă, dar care nu i-ar afecta cu nimic pe cei care au amenzi pentru alte infracțiuni decât cele rutiere. Așa că, practic, neplata contravențiilor va reprezenta în continuare o povară pentru administrațiile locale.

Taguri articol


12