Amenzile pentru alimentele expirate cresc de 25 de ori!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Amenzile pentru alimentele expirate cresc de 25 de ori!

În cazul neîntreţinerii spaţiilor şi instalaţiilor frigorifice şi a comercializării alimentelor expirate, sancţiunile pot ajunge pînă la 50.000 de lei (pînă acum erau de la 2.000 la 3.000 de lei)
Eveniment 13 August 2009 / 00:00 424 accesări

Guvernul a majorat amenzile aplicate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în cazul comercializării alimentelor expirate şi neîntreţinerii spaţiilor şi instalaţiilor frigorifice, sancţiunile putînd ajunge la 50.000 de lei. În şedinţa de Guvern de ieri a fost adoptată Hotărîrea Guvernului (HG) pentru modificarea şi completarea HG 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. „Modificarea actului normativ a fost necesară, avînd în vedere pericolul deosebit pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor nerespectarea prevederilor normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, explică ANSVSA. La decizia majorării cuantumului amenzilor au contribuit inclusiv rezultatele controalelor dispuse în ultimele săptămîni, de către conducerea ANSVSA, în supermarketuri şi hypermarketuri, avîndu-se în vedere, în special, majorarea contravenţiilor ce privesc siguranţa alimentară, mai spune sursa citată. Astfel, ca urmare a HG, amenzile pentru valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat vor fi cuprinse acum între 40.000 şi 50.000 de lei (pînă acum erau de la 2.000 la 3.000 de lei). De asemenea, funcţionarea de pieţe şi hale agroalimentare cu spaţii destinate comercializării produselor de origine animală fără aprobare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, va fi sanţionată cu amendă de la 6.000 la 18.000 de lei (pînă acum sancţiunea avea un cuantum de la 1.200 la 2.400 de lei). Neîntreţinerea în condiţii de igienă şi în stare de funcţionare a spaţiilor şi instalaţiilor frigorifice din unităţile care prelucrează, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare va fi sancţionată cu amendă de la 30.000 la 40.000 de lei (pînă acum amenda era de la 2.000 la 3.000 de lei). Desfăşurarea în unităţile de producţie a altor activităţi decît cele aprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare, vor fi sancţionate cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei. Pînă acum amenda era de la 2.500 la 3.000 de lei. Înainte de a fi adoptat în Guvern, proiectul acestui act normativ a fost supus dezbaterii şi agreat în cadrul şedinţei Consiliul Consultativ din 30 iulie 2009, la care au participat reprezentanţii ANSVSA şi cei ai altor autorităţi ale administraţiei publice cu competenţe în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor, reprezentanţi ai Colegiului şi Asociaţiei medicilor veterinari, reprezentanţi ai patronatelor şi ai asociaţiilor din domeniu.



12