Amenzile pentru valorificarea produselor alimentare expirate sau a celor retrase de autorităţi în acest sens ar putea fi majorate de la 2.000-3.000 de lei la 40.000-50.000 de lei, potrivit unui proiect de act normativ care modifică valoarea sancţiunilor acordate de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Proiectul de act normativ prin care se modifică valoarea amenzilor şi se stabilesc noi contravenţii la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a fost aprobat de Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi urmează să fie trimis Guvernului. Alte sancţiuni vor fi operate pentru neîndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevăzute de legislaţia sanitară veterinară, conform declaraţiei pe propria răspundere dată de către operatorii economici, ale căror valori vor creşte de la 5.000-10.000 de lei la 20.000-40.000 lei. Totodată, introducerea fără documente a altor animale în efectivele existente, exploataţii de animale, gospodării sau turmele constituite pe păşuni, precum şi neanunţarea consiliilor locale în termen legal în vederea înscrierii în registrele agricole a oricăror schimbări în efectivele de animale va fi sancţionată cu amendă de la 1.200 lei la 2.400 lei, în cazul faptelor săvîrşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice. În prezent, pentru astfel de contravenţii se percepe o amendă între 1.000 şi 1.500 de lei. Consiliul Consultativ a mai hotărît ca România să solicite Comisiei Europene prelungirea perioadei de tranziţie cu peste un an pentru unităţile din industria alimentară care operează cu produse de origine animală (carne roşie, carne pasăre, peşte şi produse din pescuit). Totodată, consiliul a dezbătur planul de măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, în condiţiile în care autoritatea a solicitat Comisiei Europene o prelungire cu peste un an a perioadei de tranziţie pentru modernizarea unităţilor de procesare a laptelui şi pentru alinierea al standardele europene de igienă privind calitatea laptelui materie primă.