SUA au ajuns să intre în rândul statelor cu probleme şi conflicte etnice şi religioase, precum Burundi, Nigeria, Irak sau Coasta de Fildeș, forţând ONU să ia atitudine. Un comitet al ONU însărcinat cu lupta împotriva rasismului a emis un „prim avertisment” formal cu privire la situația din SUA, măsură utilizată rar pentru a semnala emergența unui posibil conflict între comunități, informează AFP. Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale și-a justificat recurgerea la „un prim avertisment și la o procedură de acțiune urgentă” prin proliferarea manifestațiilor rasiste în SUA.
Comitetul a invocat în special evenimentele survenite în Charlottesville (statul Virginia), unde o femeie a fost ucisă după ce un susținător al teoriei privind supremația albilor a intrat cu mașina într-un grup de contramanifestanți antirasiști. Acest comitet, aflat în subordinea Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, poate emite un avertisment formal pentru a împiedica „problemele existente să se transforme în conflict” sau „o resurgență a unui conflict acolo unde acesta s-a produs deja”, potrivit site-ului oficial al comitetului.
Reamintim că președintele american, Donald Trump, a fost ținta a numeroase critici după comentariile sale cu privire la confruntările de la Charlottesville, comentarii în care a acuzat ambele tabere. Comitetul a îndemnat guvernul american, „precum și politicienii de nivel înalt și responsabilii publici să respingă și să condamne fără echivoc și necondiționat discursurile de incitare la ură rasială”, fără a menționa cu toate acestea numele președintelui Trump. „Suntem îngrijorați de manifestațiile rasiste, însoțite de sloganuri fățiș rasiste, de cântece și saluturi ale naționaliștilor albi, neonaziștilor și membrilor Ku Klux Klan, care promovează ideea privind supremația rasei albe și incită la discriminare rasială și la ură”, subliniază șefa comitetului, Anastasia Crickley, într-un comunicat. În ultimul deceniu, „un prim avertisment” a fost emis de șapte ori, în principal la adresa unor țări pradă unor conflicte etnice și religioase, cum sunt Burundi, Nigeria, Irak sau Coasta de Fildeș.