Americanii au păreri diferite despre planul pentru stimularea economiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Americanii au păreri diferite despre planul pentru stimularea economiei

Externe 04 Februarie 2009 / 00:00 396 accesări

Majoritatea cetăţenilor americani doresc aprobarea de către Congres a proiectului de lege pentru stimularea economiei, dar nivelul aşteptărilor este foarte scăzut în legătură cu utilitatea măsurii pentru familiile lor şi consolidarea economiei anul acesta, relatează ”USA Today”. Potrivit unui sondaj USA Today/Gallup, două treimi din persoanele intervievate sînt de părere că măsurile de reducere a taxelor propuse de Barack Obama şi noua orientare a cheltuielilor vor relansa economia naţională. În privinţa veniturilor familiilor acestora, aproximativ 50% cred fie că nu vor avea niciun efect, fie că situaţia va fi mult mai gravă. ”Este într-un fel paradoxal: susţin politicile propuse de Barack Obama şi sînt pesimişti”, a menţionat politologul Charles Franklin de la Universitatea Wisconsin-Madison, care studiază opinia publică. Potrivit sondajului, există diferite puncte de vedere în legătură cu măsurile pe care ar trebui să le includă pachetul de legi. În vreme ce 17% resping în totalitate ideea unui proiect de lege pentru stimularea eocnomiei, aceia care doresc aprobarea proiectului sînt divizaţi în mod egal asupra necesităţii unor modificări aduse planului lui Obama.

Senatul a început, luni, dezbaterea unui proiect de stimulare în valoare de 885 de miliarde de dolari. Membrii democraţi din Camera Reprezentanţilor au aprobat, săptămîna trecută, proiectul de 819 milliarde de dolari, care nu a fost votat şi de republicani. Sondajul a fost realizat de vineri pînă duminică, pe un eşantion de 1.027 de persoane.

Campanie de televiziune împotriva străinilor care ocupă locurile de muncă ale americanilor

Un grup de organizaţii americane care se opun imigraţiei a lansat o campanie de televiziune pentru a face apel la oprirea accesului pe teritoriul american a 1,5 milioane de muncitori străini calificaţi. ”Anul trecut, 2,5 milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă. Cu toate acestea, în pofida milioanelor de şomeri, Guvernul nostru continuă să lase să vină un milion şi jumătate de muncitori străini pentru a le ocupa locurile de muncă americanilor”, susţine Coaliţia pentru Viitorul Muncitor American (CFAW) în cadrul acestei campanii. ”Locul tău de muncă va fi următorul?”, se arată într-un spot publicitar care a fost lansat luni şi care se adresează angajaţilor americani. CFAW se prezintă ca o organizaţie alcătuită din grupuri profesionale din sectorul comercial, organizaţii specializate în impactul populaţiei asupra mediului înconjurător şi grupuri care susţin o reformare a politicii de imigraţie, între membrii săi figurînd şi Asociaţia Americană a Inginerilor. Campania cere să se lanseze un apel către Casa Albă, pentru ca aceasta să oprească muncitorii străini care deţin viză de tip H-1B, acordată profesioniştilor sau muncitorilor calificaţi, în special în domeniul industriei, să pătrundă pe piaţa de muncă americană.

UE critică programul Buy American

Capacitatea preşedintelui Barack Obama de a conduce şi de a ajuta la refacerea economiei mondiale va avea de suferit, dacă SUA vor include condiţii de tipul Buy American în planul de stimulare economică, au avertizat oficiali europeni şi canadieni. “Preşedintele Obama are o oportunitate mare, pe care puţini preşedinţi americani au avut-o în ultimii ani”, este de părere John Bruton, ambasador UE în SUA. “Dacă primul act legislativ important pe care îl va semna va fi considerat unul care afectează interesele economice ale altor ţări într-un mod care nu este necesar, atunci capacitatea sa de lider de care are nevoie lumea în această perioadă va fi redusă considerabil”, a adăugat el.

Săptămîna trecută, o propunere a Camerei Reprezentanţilor a generat un val de îngrijorare în lume că SUA s-ar putea orienta spre o intensificare a protecţionismului. Camera Inferioară a Congresului a cerut să fie folosit numai oţel şi fier american în lucrările publice finanţate din planul de stimulare a economiei, evaluat la 825 de miliarde de dolari. Senatul a lansat, luni, o dezbatere privind versiunea sa de plan de stimulare a economiei, în valoare de 900 de miliarde de dolari. Această versiune prevede ca orice bun cumpărat pentru lucrările publice să fie fabricat în SUA. Administraţia Obama nu a adoptat încă o poziţie oficială în acest dosar, dar vicepreşedintele Joe Biden a declarat săptămîna trecută că, din punctul său de vedere, astfel de cereri sînt legitime. Liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, le-a spus jurnaliştilor că se opune programului Buy American. Partenerii comerciali importanţi ai SUA, printre care Canada şi UE, se declară îngrijoraţi nu numai de o posibilă scădere a exporturilor către SUA, ci şi de pagubele mult mai mari care s-ar putea produce în cazul în care şi alte ţări vor adopta politici comerciale care restricţionează importurile.

Taguri articol


12